OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Bitik Motor Nasıl Anlaşılır , Motorun İyi Olduğunu Nasıl Anlarım

Bitik Motor Nasıl Anlaşılır , Motorun İyi Olup Olmadığını Nasıl Anlarım

Bitik motor nasıl anlaşılır sorusu özellikle ikinci el araç almak isteyenlerin aklına takılan en büyük sorunlardan bir tanesi olup bir çok araç sürücüsü bu konuda fikir sahibi değildir. Eğer 2. el araba alacaksanız satın almadan önce bu yazımızda anlatılanları uygulamanız ve ona göre aracı kontrol etmeniz daha sonra başınıza bela olarak araç arızalarının önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Motorun İyi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır ?

Yağ Çubuğundan Duman Gelmesi : Araba alırken yapmanız gereken ilk husus bu durumdur diyebiliriz ki yapmanız gerekende oldukça basittir. Aracı biraz kullandıktan motor ısındıktan sonra araç çalışır halde iken aracın yağ seviye kontrol çubuğunu çıkararak kontrol etmeniz gerekmektedir. Aracın yağ çubuğunun olduğu yerden yanık yağ kokusu ile birlikte gri duman gelmesi ve yoğun yap sıçratması bitik motorun en büyük belirtisidir. Aracın yağ koyma yerinden de kontrol yapanlar vardır ona itibar etmeyiniz yağ koyma yerinden enjeksiyonlu bütün araçlardan duman yada yağ sıçraması olmaktadır.

Yağ Koyma Yerinde Köpük Olması : Aracın iç ve dış aksamını kontrol ettikten sonra aracı biraz kullanın mümkün mertebe biraz aracı yorun ve bu sürüşten sonra aracın motor yağı koyma yerini kontrol edin bir köpüklenme var mı bu durum aracın motorunun açılması gerektiğine işarettir.

Egzozdan Gelen Yoğun Duman : Alacağınız aracın gaza bastığınızda egzozundan gelen duman araç hakkında fikir sahibi olmanızı sağlamaktadır. Özellikle egzozdan mavi duman gelmesi aracın motorunda ciddi sorunlar olduğuna işarettir çünkü mavi duman subaplardan ve segmanlardan sebep olmaktadır ikisi de maliyetli arızalar olduğundan dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca egzozdan yoğun beyaz duman gelmesi aracın contasının gidik olduğuna işaretken egzozdan siyah duman gelmesi enjektör ve egr valfi arızalarından kaynaklanmaktadır.

Motor Sesini Dinlemek : Araç alırken en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi motoru dinlemektir çünkü motor sağlıklı çalışıyorsa sesi kulağınızı tırmalamaz ayrıca motoru sorunlu olan araçtan normal çalışma sesinin dışında seslerde gelmektedir.

Yağ Rengi ve Kıvamı Kontrol Etmek : Aracın motor yağının renginin kontrol edilmesi ve kıvamının kontrol edilmesi yapmanız gereken en iyi şeylerden bir tanesidir çünkü aracın motoruna motor yağ katkısı koyarlarsa motor ne kadarda bitik olsa egzozdan mavi duman gelmez yada yağ çubuğundan duman gelmez bu madde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesidir.

Motor Nasıl Kontrol Edilir ?

Yukarıda bahsettiğimiz bu maddeler sağlıklı motora sahip bir araç almanız için yapmanız gereken kontrollerdir. Kesinlikle araç almaya gitmeden önce aracını alacağınız kişi ile ciddi bir görüşme yapın ve aracı bu bahsettiğim şekilde kontrol edeceğiniz için aracı almadan önce biraz gezip yormak istediğinizi , motora çok dikkatli bakacağınızı ve aracına güveniyorsa geleceğinizi söyleyin çünkü bir çok araç sürücüsü aracı hiç kullanmadan öyle aklı yukarıda bir şekilde almanızı ister. Araba alırken dikkat edeceğiniz her şey ileride karşınıza çıkacak araç arızalarının önüne geçmenizi sağlamaktadır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir