OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araç Neden Çok Yakar, Arabanın Çok Yakmasının Sebepleri, Araç Normalden Fazla Yakıyorsa Çözümü

Araç Neden Çok Yakar

Ekonomik gücü çok iyi olmayan her araç sürücüsü arabasının ne kadar yakıt ile kaç kilometre gittiğini hesap eder. Eğer sizde bir şekilde aracınızın ne kadar yaktığını takip ediyor ve artık aynı yakıtla daha önceleri ulaştığınız kilometrelere ulaşamıyorsanız yani aracınız olması gerekenden daha fazla yakmaya başladıysa eğer bu yazımızda sizlere aktaracağımız araç arızaları aracınızın çok yakmasına sebebiyet verecektir.

Araç Normalden Fazla Yakıyorsa Sebepleri ?

İlk olarak oksijen sensörü arızalı veya tıkanmışsa aracınız çok yakar çünkü oksijen sensörü motora alınan havanın ne kadarı yanmış ne kadarı yanmadan egzozdan atılmış diye ölçer ve motor kontrol ünitesine bilgi verir. Eğer oksijen sensörü pis yada arızalı ise Ecu’ya yanlış bilgiler aktaracak buda aracınızın çok yakmasına sebep olacaktır. Oksijen sensörü arızasını OBD cihazlarla anlayabilirsiniz ayrıca motor arıza lambası da yakar.

Aracınızda ısı sensörü arızalı ise araç yine çok yakacaktır çünkü aracınız normal çalışma sıcaklığına ulaşmış olsa da ısı sensörü ECu’ya düşük sıcaklık bilgisi verecektir , ECU’da daha araç soğuk diye algıladığından çok yakıt gönderecek bu da aracınızın çok yakmasına sebep olacaktır.

Aracınızda termostat arızalıysa yada boş termostat kullanıyorsanız eğer araç ideal çalışma sıcaklığı olan 90 dereceye hiç ulaşamayacağı için her daim olması gerekenden fazla yakacaktır.

Ateşleme sisteminde oluşan problemler yani buji , buji kalosu ve bobin hattında olan problemler aracın çok yakmasına sebep olan en büyük etkendir. Aracınızın ateşleme sisteminde oluşan arızayı anlamanın en kolay yolu motorda tekleme görülmesidir çünkü eğer ateşlemede sıkıntı varsa motorda tekleme görülmesi kaçınılmazdır.

Emme manifoltunda özellikle manifolt contasında ve manifoltun hortum bağlantılarında oluşan hava kaçakları araçta hava yakıt karışımını ve ateşlemeyi etkileyeceğinden aracın fazla yakıt tüketmesi kaçınılmazdır.

Egr valfi arızalarında yada egr valfinin kurum bağlamasıda aracın çok yakmasına sebebiyet verir böyle durumlarda egr valfinin temizlenmesi çözüm olabilmektedir. Böyle bir arıza mevcutsa motor arıza lambası yanar.

Buji ve Buji kablolarının değişim periyotu takip edilmediyse bu parçalarda aşınma ve kirlenme mevcutsa yine aracınız çok yakacaktır.

Aracınız ortalama 200.000 kilometreyi geçmişse yani motor eskimişse aracınızın piston , segman ve subaplarında aşınma olmuş olabilir ve bu da aracın kompresyonunu düşürür bu durumda araç kompresyon testine sokulmalı ve sonuç düşük çıkarsa motor rektefesi yapılmalı çözüm olarak.

Yanlış yağ kullanımı aracın motorunun aşınmasını çoğaltır ve motor daha fazla güç harcayacağı için daha fazla yakacaktır.

Aracınızın filtre bakımlarını zamanında yapmazsanız eğer aracınız daha fazla yakıtla daha az performans sergiler.

Egzoz sisteminde ve katalizörde oluşan arızalar ve tıkanmalar arabanızın çok yakmasına sebep olacaktır.

Debriyaj baskı balata değişim zamanınız gelmişse aracınızda devir yükselecek lakin araba gitmeyecektir.

Aracınızın subap ayarı bozuksa yani subaplar sıkı yada gevşekse aracınız çok yakar.

Yukarıda yazdığımız bu durumlar aracın çok yakmasına sebep olan , en çok görülen arıza tipleridir. Bunların dışında da bir çok etken bulunmakta ama diğerleri nadir görülen arıza tipleridir ve bulunması zordur.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir