OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Radyatör Havası Nasıl Alınır, Araç Hava Yaptıysa Ne Yapılır, En Kolay Hava Alma Yöntemi

Araç sürücüleri arasında ” araç hava yaptı ” yada ” radyatör hava yaptı ne yapacağım ” gibi cümleleri sıklıkla duymak mümkün çünkü radyatörün yani motor suyunun hava yapması olayı en çok karşılaşılan araç arızaları arasında yer almaktadır bu sebeple benim düşünceme göre her araç sahibi yada her araç sürücüsü aracının havasını almanın en kolay yöntemini bilmelidir. Bu sebeple bu yazımızda sizlere bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

Radyatörün Hava Yapması Ne Demek ?

Araçlarda motorun hava yapması nedir diye soranlara verdiğim en basit cevap şu olmaktadır. Motorda havanın suyun önünde duvar oluşturmasıdır demektir diyorum.

Şimdi bundan ne anlamalıyım diyenler olacaktır ki sıklıkla bunla da karşılaşıyorum. Araçlarda motor çalışırken motor soğutma suyu motor içerisinde dolaşmaktadır bu dolaşımın önünde bir engel olmadığı sürece hiç bir şekilde araç hava yapmaz lakin motor suyunun dolaştığı yerlerin herhangi birinden motor içine hava girer ve bu giren hava suyun dolaşmasını engellerse bu durumda araç hava yapmış olur ve su dolaşımı yavaşlar yada tamamen biter bu duruma radyatör hava yapma olayı denir.

Motor Hava Yaparsa Ne Olur ?

radyatör hava yaparsa ne olur nasıl bir yol izlemeliyim diyenler illa ki olacaktır. Aracınız hava yaparsa eğer araçta yer alan radyatör fanı gerekliği zamanlarda çalışmayacaktır ve bu sebeple aracınız hararet yapacaktır haliyle aracı motorun havasını alana kadar kullanmanız pek mümkün olmayacaktır.

Radyatör Havası Nasıl Alınır ?

Motorun havası nasıl alınır sorusunun bir çok farklı yöntemi vardır. En basit radyatör hava alma yöntemi artık bir çok araçta bulunmayan radyatör üst hortumunun üzerinde yer alan radyatör hava alma vanasını açarak havayı almaktır lakin artık araçların büyük çoğunluğunda bu vana bulunmamaktadır. Bu vana yoksa nasıl arabanın havasını alacağım diyenler şu şekilde yol izlemelidir.

  1. Aracın genleşme kabının yani yedek su deposunun kapağını motor soğukken açın motorun sıcak olmamasına dikkat edin çünkü basınçlı su üstünüze gelebilir motor ılık olacak.
  2. Aracınızı çalıştırın.
  3. Aracınızın Kaloriferini çalıştırın.
  4. Kalorifer fan hızını en yükseğe alın.
  5. Kalorifer sıcaklığını en sıcak konuma alın.
  6. Aracı bu şekilde rolanti de radyatör fanı açılana kadar çalıştırın.

Radyatör fanı çalıştığında motorun havasını almış olacaksınız ayrıca bu yöntemle aynı zamanda aracınızın kalorifer peteğinin de havasını almış olacaksınız.

İşlem bittikten sonra genleşme kabında yani yedek su deposunda eksilen suyu yerine ilave edin ve aracınızı havasını aldığınız için kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir