OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Debriyaj Kaçırması Neden Olur, Debriyaj Neden Kaçırır, Debriyaj Kaçırıyorsa Sebebi Nedir

Debriyaj kaçırması araç arızaları göz önünde bulundurulduğunda araç sürücülerinin en çok dilinde dolandırdığı arızalardan bir tanesidir. Bir çok kişi debriyaj kaçırması söylemini biliyor lakin bunun neden olduğunu , debriyaj kaçırmasına nelerin sebep olabileceğini bilmemektedir. Bu yazımızda bu konulara değinmeye çalışacağız.

Debriyaj Kaçırması Neden Olur, Debriyaj Neden Kaçırır, Debriyaj Kaçırıyorsa Sebebi Nedir

Debriyaj Nasıl Çalışır ?

Debriyajın araç üstünde görevi oldukça önemli ve arızaları çözülmezse olmayacak arızalardandır lakin aslında mantık olarak çalışma prensibi oldukça basittir. Debriyaj motor ile şanzıman arasında bir köprüdür bu köprü açıkken kapalıyken araç ilerler bu köprü açıldığında araç vites geçişine olanak tanır. Tabir olarak bu şekildedir lakin tan anlamıyla olayı açıklamak gerekirse ;

Debriyaj İşleyişi ; Krank mili pistonlardan aldığı hareketi volan üzerinden debriyaja iletir ve debriyaj üzerinden de hareket şanzımana aktarılır yani motor hareketini şanzımana aktaran parçadır.

Siz debriyaja bastığınızda debriyaj balatası volandan ayrılır ve hareket şanzımana aktarılmaz bu sayede vites değiştirmek mümkün olur.

Debriyaj Neden Kaçırır ?

Debriyaj kaçırıyorsa sebebi nedir diye sorulduğunda bunun bir tane cevabı yoktur. Birden fazla şey debriyajın kaçırmasına sebep olacaktır. Bunlardan en önemlileri yani bu duruma en çok sebep olan durumlar aşağıdaki gibidir.

  • Debriyaj baskı balatası bitmişse yada bitmeye yaklaşmışsa araç yüke bindiğinde debriyaj kaçırma yapar bunun sebebi ise debriyaj bittiğinden volan üzerine tam olarak tutunamamasından kaynaklanır. Bu durumu anlamanın en büyük belirtisi aracın ilk kalkış anında titreme yapmasıdır.
  • Debriyaj balatasının yağlanması da debriyaj kaçırmasına neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Eğer böyle bir durum varsa krank keçesi yağ kaçırıyor mu kontrol edilmelidir.
  • Debriyaj pedal boşluğunun bozulması da debriyaj kaçırmasına sebep olur bu durumda boşluğun doğru seviyede olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Debriyaj kaçırmasına sebep olan bir diğer etken ise aracın motor takozlarının kopması yada gevşemesidir bu durumda da bu arızayı yaşamanız mümkündür.

Debriyaj kaçırması olayında dikkat etmeniz gereken en önemli durum volandır diyebilirim. Volan yüzeyinde oluşan aşınmalar ve volan yüzeyi üzerinde oluşan yaşlanmalar kontrol edilmeli ve eğer bu tarz bir durum varsa volan temizlenmelidir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir