OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Marştan Tık Ses Geliyor ve Araç Çalışmıyorsa Nedenleri, Araç Marş Basmıyorsa Çözümü Nedir

Her araç sürücüsünün başına gelebilecek olan araç arızaları arasında yer alan marşa basınca tık ses gelmesi aracın marş basmaması durumunu ele aldığımız yazımızı okuyarak bu konuda detaylı bir fikir sahibi olabilir ve sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Marştan Tık Ses Geliyor ve Araç Çalışmıyorsa Nedenleri, Araç Marş Basmıyorsa Çözümü Nedir
Marştan Tık Ses Geliyor ve Araç Çalışmıyorsa Nedenleri, Araç Marş Basmıyorsa Çözümü Nedir

Marşa Basınca Tık Ses Geliyor

Aracın normal bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan parçalar arasında motora ilk hareketini veren yani aracın ilk çalışmasını sağlayan parça olan marş motorundan kontağı çevirdiğinizde yani aracınızı çalıştırmaya çalıştığınızda sadece tık tık şeklinde takılma sesi geliyorsa eğer yazımızı okuyarak bu motor arızasına çözüm bulabilirsiniz.

Araç Marş Basmıyorsa Nedenleri

Oto arızalarının her birinde olduğu gibi bu bahsi geçen arızada da çözüme ulaşmak için bakmanız gereken tek bir nokta yoktur bu sebeple aşağıda yer alan maddeleri sıra ile incelemenizi tavsiye ederim. Bu duruma sebep olan 3 farklı etken vardır şimdi sıra ile bunları sizlere aktaracağım.

  • Aracınız marş basmıyorsa yani başka bastığınızda tık diye bir ses geliyor ve aracınız çalışmıyorsa bu durumda bakmanız gereken ilk yer aracınızın aküsü olmalıdır. Aküyü kontrol etmek için aracınızın motor bölümüne geçin ve kaputu açın sonrasında akü üzerinde yer alan akü kontrol ışığına bakın eğer yeşil yanıyorsa akü sağlamdır lakin siyah yada beyaz yanıyorsa akü bitmiş şarj gerekiyor demektir lakin bazı durumlarda akü ışığı yeşil yansa bile akünün bitik olma ihtimali vardır bu sebeple bu marşa basınca tık ses gelmesi sorununun aküden mi olduğunu anlamanın en basit yolu siz marşa bastığınızda tık ses geldiğinde aracınızın gösterge ışıkları sönüyorsa bu akünün yeterli olmadığını gösterir çünkü siz marşa bastığınızda bütün gücü marş motoru çeker akü yeterli değilse ışıklar güçsüzleşir bunu buradan anlayabilirsiniz.
  • Eğer aracınızın aküsü sağlamsa bakmanız gereken bir diğer nokta aracınıza ilk çalışma hareketini veren marş motorudur. Marş motoru diğer adı ile marş dinamosu üzerinde yer alan kablolarda bir kopma yada gevşeme var mı kontrol edilmeli onun dışında bu kabloların bağlantı noktalarında bir oksitlenme var mı bakılmalı eğer böyle bir durum varsa aracınız marş basmayacaktır çünkü marş dinamosu hareketi verirken yüksek voltaja ihtiyaç duyar o sebeple bu kısımlar önemlidir.
  • Baktınız aracınızın aküsü sağlam , marş dinamosu kablolarında bir sıkıntı yok geriye tek bir seçenek kalıyor o da marş motoru içinde yer alan marş kömürlerinin bitmiş olma ihtimalidir. Elektrik vermek için kullanılan bu bahsi geçen marş motoru kömürleri bittiğinde aracınızda marşa bastığınızda tık tık ses gelecektir lakin aracınız çalışmayacaktır. Eğer kömürleri değiştirirseniz sorun ortadan kalkacaktır.

Marş Kömürü Değişimi Ne Kadara Mal Olur ?

Aracınızın marş basması için gerekli olan ve ömürlük olmayan marş kömürü değişimi fiyatı çok bir maliyet değildir lakin bazı araçlarda marş dinamosu hemen ön kısımda olduğundan 150 liraya çözülür lakin bazı araçlarda bu parça çok arkada kaldığından 300 liraya kadar tutmaktadır. Yani marş motorunun konumu bu duruma direkt etki etmektedir. Değişim işçilikten ibarettir kömürler 30 lira falandır.

Marş Kömürü Değişim Süresi Nedir ?

Bu parça ömürlük bir parça değildir ama değişim periyotu da yoktur. Bu sebeple aracınız bu bahsi geçen marşa basınca tık ses gelmesi sorununu yaşamaya başladığında bir oto elektrikçiye giderek arızayı giderebilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir