OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır, Araçta Yağ Pompası Neden Bozulur

Yağ pompası adından da anlaşılacağı üzere motor yağını belli bir basınç ile yağ kanallarına ve oradan da motor parçalarına aktaran parçadır. Bu yazımızda sizlere bu parçanın çalışma prensibini , arıza belirtilerini ve neden bozulmuş olabileceğini aktarmaya çalışacağız.

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır, Yağ Pompası Neden Bozulur

Araçta Yağ Pompası ne İşe Yarar ?

Motor yağı aracınızın daha uzun ömürlü olmasını ve daha iyi bir performans göstermesini sağlayan , motor içinde yer alan parçaları yağlayarak daha sessiz ve aşınmadan çok uzun yıllar doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan katkıdır. Motor yağını egzantirik milinden aldığı hareket ile karter yani yağ deposundan alarak yüksek basınçla yağ kanallarına ve motor parçalarına ileten parçada yağ pompasıdır.

Yağ Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır , Belirtileri Nelerdir ?

Araçta motor yağı insan hayatında ki su gibidir , olmazsa olmazlar arasında yer alır bu sebeple yağ pompası da hayati önem arz eden bir parçadır. Emin olun bozulmasını son isteyeceğiniz parçalardan bir tanesidir diyebilirim. Şimdi gelelim yağ pompası arıza belirtilerine ;

  • Yağ pompası bozulduğunda motor yağı ikaz lambası kesinlikle yanacaktır çünkü yağ basıncı düşecektir.
  • Motorda vuruntulu çalışma gözlenecektir çünkü motor parçaları yağlanmayacağı için metal sürtme sesi olacaktır.
  • Motor parçalarında sürtünme çoğalacağı için ısı yükselecek ve aynı zamanda bu ısı yükselmesine paralele orantıda hararet yükselecek ve düşmeyecektir.
  • Araç çekişten düşecek ve bir süre sonra hiç gitmeyecektir.

Yağ pompası bozukken aracı kullanmaya devam etmeniz durumunda araçlarda en pahalı arıza olan halk dilinde motor yatak sarması denilen olayla karşılaşabilirsiniz ve bu tarz bir durumda ya yeni motor almanız yada tam rektefiye yaptırmanız gerekecektir.

Yağlama Sistemi Neden Bozulur ?

Aracınızda oluşan arızalarda olduğu gibi bu arızada da durumu etkileyen bir kaç faktör yer almaktadır lakin burada önemli olan kesinlikle hemen çözülmesi gereken sorunlar olmasıdır.

  • Aracın altını vurmuşsanız eğer aracınızın karteri delinmiş olabilir.
  • Karter tapası çıkmış olabilir.
  • Yağ filtresi yerinden çıkmış olabilir yada yağ değişiminde filtre değişmediyseniz tıkanmış olabilir.
  • Yağlama sitemi borularında bir delinme olmuş olabilir yada borulardan herhangi biri çıkmış olabilir.
  • Yağ pompası arızalanmış olabilir.
  • Yağ göstergesinde herhangi bir arıza meydana gelmiş olabilir.
  • Son olarak aracınızın yağ basıncını gösteren yağ müşürü arızalı olabilir.

Yağ pompası araçlarda hayati önem taşıyan parçalardan bir tanesidir bu sebeple aracınızın motor yağı ikaz lambası yanıyorsa bunu ciddiye alın ve bir an önce bir ustaya gösterin çünkü 3 5 kuruşluk bir arıza için aracınızın motoru yemeniz mümkündür bu sebeple motordan gelen seslere kulak vermeyi ihmal etmeyin.

Son olarak aracınızda kullanacağınız yağı seçerken aracınızla uyumlu ve kaliteli yağ kullanmaya dikkat edin ve kesinlikle yağ değişimi yaparken yağ filtresini değiştirmeyi unutmayın.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir