OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araç Beyin Resetleme Nasıl Yapılır – ECU Resetleme Ne İşe Yarar, Zararı Var mı

Yeni nesil olarak adlandırılan enjeksiyonlu araçlar motor kontrol ünitesi yani Ecu tarafından çalıştırılan bir sisteme sahiptir. Halk dilinde aracı yöneten parça olduğundan dolayı beyin olarak bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere araçlarda beyin resetleme nasıl yapılır , beyin resetlemek ne işe yarar ve beyin resetlemenin zararı var mıdır gibi konularda bilgi vermeye çalışacağım.

ECU Nedir ?

Resetleme işlemine geçmeden önce Ecu yani motor kontrol ünitesinin ne işe yaradığını kısaca anlatmaya çalışayım zira bu parçayı tanırsanız resetleme işleminin nasıl işlediğini daha kolay anlayabilirsiniz. ECU yani motor beyni aracın kontrol merkezidir diyebiliriz çünkü aracın motor kısmında yer alan bütün sensörler elde ettikleri verileri motor kontrol ünitesi olan Ecu ‘ya aktarır ve Ecu ‘da bu verileri belli bir sistemde kurgulayarak aracın daha düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Anlayacağınız araç beyni bütün sensörlerden gelen verileri toplar onları belli bir sistemle bir bütün haline getirerek aracın stabil bir şekilde doğru çalışmasını sağlamaya yarar.

Araçlarda Beyin Resetleme Nasıl yapılır ?

Ecu yani araç beyninin ne işe yaradığını anladığınızı var sayarak asıl konumuza gelmek istiyorum. Ecu nasıl resetlenir sizlere madde madde aktaracağım sıra ile hiç bir işlemi anlamadan yaparsanız aracınızın beynini yani motor kontrol ünitesini resetlemiş olacaksınız.

  1. Aracınızın kaput kısmını açın ve resetlemeye hazırlanın sonrasında uğraşmayın.
  2. Aracınızın bütün camları kapalı olsun , bagajı kapalı olsun. Sadece şoför camı sonuna kadar açık bir şekilde dursun.
  3. Bu işlemleri yaptıysanız şimdi asıl olaya gelelim.
  4. Aracınızın kontak anahtarı yerinde olsun lakin kontak açık olmasın.
  5. Aracınızın anahtarı kontağa takılı , şoför camı hariç diğer bütün kapılar , camlar ve bagaj kapalı konumdayken motor kısmına gelin.
  6. Aracınızın aküsünün eksi ( – ) kutup başını sökün.
  7. Akünün eksi kutup başını söktükten sonra kimi araçta 10dk kimi araçta 20 dakika beklemek gerekir. Aracınızın beyin resetleme süresini bilmediğinizi düşünürsek siz 25 dakika kutup başı sökük şekilde bekleyin.
  8. Bu bekleme esnasında kesinlikle araçta hiç bir şeyi açıp kapatmayın araç öyle kendi haline dursun.
  9. 2 dakika bekledikten sonra söktüğünüz akü eksi kutup başını geri takın.
  10. Aküyü taktıktan sonra hiç bir şeye dokunmadan camdan içeri sarkarak aracınızı çalıştırın.
  11. 1 dakika rölanti de çalışmasını bekleyin.
  12. Araba Beyni Resetleme işlemi başarıyla tamamlandı.

Yukarıda yazılı olan işlemleri sırayla eksiksiz ve doğru bir şekilde yaptığınızda aracınızın beyni resetlenmiş olur.

Araç Beyin Resetleme Ne İşe Yarar ?

Ecu’yu resetlemek araçlarda genelde bir elektronik sorun olduğunda kullanılır. Şöyle ki aracınız da rölanti bozuklukları , şase sorunları , ufak tefek şarj problemleri , esp arıza lambası yanması , dijital ekranda oluşan araç arızalarında beyin resetleme işlemine başvurulur.

Beyin resetlemek bu tarz ufak tefek sorunların giderilmesinde yardımcı olur. Siz beyni resetlediğinizde beyinde kayıtlı olan eski veriler silinir yerine şuan aracınızın çalışmasından kaydedilen doğru veriler koyulur yani bir deyişle anlık bir yenileme işlemi olur diyebiliriz.

Ecu – Beyin Resetlemek Zararlı mıdır ?

Araçların %95 kısmında beynini resetlemenin bir zararı olmaz lakin çok nadirde olsa bazı araç tiplerinde teyp code işlemi gerekebiliyor , lpg ayarı yapılması gerekebiliyor bunun dışında çok nadir de olsa anlık olarak motor arıza lambası yanabiliyor lakin kısa sürede genelde kendisi sönüyor.

Ne kadar zararı olmasa da durup dururken hiç bir sorun yokken aracımın beynini bir resetleyip motor kontrol ünitesi bir rahatlasın düşüncesinde olmayın çünkü telefon yada bilgisayar değil bu öyle bir rahatlama söz konusu olmayacaktır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir