OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

İridyum Buji Nedir, İridyum Bujinin Faydaları, İridyum Buji Her Araçta Kullanılır mı

Ateşleme sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan bujiler benzin ve lpg’li araçların çalışmasından , yakıtına , performansından doğru çalışmasına bir çok önemli olayda araca direkt olarak etki sağlamaktadır. bu yazımızda sizlere bu bujilerin bir çeşiti olan iridyum bujiler ne işe yarar , hangi araçlarda kullanılabilir yada fayda ve zararları nelerdir gibi konularda sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

İridyum Buji Nedir, İridyum Bujinin Faydaları, İridyum Buji Her Araçta Kullanılır mı
İridyum Buji Nedir, İridyum Bujinin Faydaları, İridyum Buji Her Araçta Kullanılır mı

İridyum Buji Nedir ?

Önceleri bujiler de çok fazla seçenek yoktu tek tırnak ve çok tırnak olmak üzere 2 farklı kısımda inceleniyordu lakin artık bu durum baya değişmiş durumdadır şöyle ki bunlara ek olarak platin bujiler ve iridyum bujiler de artık piyasada bulunmaktadır.

Dünyanın en sert metali olan iridyumdan üretilmiş olan bu bujiler yüksek ısılara dayanıklı olmalarının yanı sıra oldukça uzun ömürlü bir yapıya sahiptirler. Bu bujileri klasik bujilerden ayıran en büyük özellik ateşlemenin şimşek etkisinde olmasıdır.

İridyum Buji Araca Zarar Verir mi ?

İridyum bujilerin faydaları oldukça fazladır lakin araç sürücüleri faydadan çok zararla ilgilenirler çünkü bu konuda çok farklı efsaneler bulunmaktadır bu efsanelerin kahramanları ise bu bujinin araçları için uyumlu olmadığını bile bile araçlarında kullananlardır.

  • Normal bujiler 15.000 km’de bir neredeyse değişmek zorundadır lakin iridyum bujiler uzun ömürlüdür 100bin ile 150bin kilometreye kadar dayanıklı parçalardır.
  • İridyum bujilerde performans %15 civarında artmaktadır bunun sebebi ise normal bujilere kıyasla sağladığı kıvılcım sayısının çok olmasıdır.
  • Sadece performansın artmasına etki etmeyen bu ürünler yakıtında düşmesine olanak sağlamaktadır.
  • Lpg’li araçlarda benzine kıyasla performansın düşük olması sorununu iridyum buji ile çözmeniz de mümkündür.

İridyum bujinin motora bir zararı yoktur lakin normal bujilerden biraz pahalıdır bu fazla fiyatı da diğer bujilere kıyasla daha uzun ömürlü olmalarından dolayı kapatmaktadırlar.

İridyum Buji Hangi Araçlar İçin Uygundur ?

İridyum buji her araçta kullanılır mı diye soranlar oluyor hayır her araçta kullanılmaz özellikle eski araçlarda kullanılsa da bir fayda sağlamak ayrıca motora da zarar verebilir çünkü bir çok eski araç bu buji ile uyumsuz olup sağladığı ateşlemeye dayanamamaktadır.

Kullandığınız aracın kullanım kılavuzunda yer alan buji seçimi kısmına bakarak aracınız ile uyumlu mu öğrenebilirsiniz ayrıca bujileri satan firmaların sayfalarında uyumlu olan ve uyumlu olmayan araçlar listelenmektedir.

Bir dost tavsiyesi isterseniz eğer şöyle bir önerim olacaktır eğer aracınız ile uyumlu bir iridyum buji varsa alın kullanın performans artsın yakıt düşsün ama aracınız ile uyumlu iridyum buji yoksa maceraya girmeyin hiç bir fayda sağlamayacağı gibi aracınıza da zarar verebilir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir