OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Baskı Balata Ömrü Ne Kadardır , Debriyaj Baskı Balata Değişimi Ne Kadar Tutar

Baskı Balata Ömrü Ne Kadardır , Debriyaj Baskı Balata Değişimi Ne Kadar Tutar

Debriyaj baskı balata araçta önemi oldukça yüksek olduğundan dolayı arızalanmadan önce yada baskı balata ömrünü tüketmeden önce belli periyotlar ile değiştirilmesi gereken bir parçadır.

Baskı Balata Değişim Periyotu Nedir ?

Şimdi baskı balatanın değişim zamanına gelmeden önce şu konuya aydınlık getirmek isterim. Baskı balatanın ömrü sürücünün aracı nasıl kullandığına göre farklılık gösteren bir etkendir. Baskı balatanın erken tükenmesine sebep olan en büyük sürücü hataları aşağıdaki gibidir.

  • Yarım debriyaj araç kullanmak ; eğer aracınızı stop ettireceğim korkusu ile devamlı bir ayağınız debriyajda gezerseniz bu baskı balatanın ne tam kapalı ne de tam açık kalması durumudur hal böyle olunca bu parça erkenden tükenecektir. Bu sebeple debriyajı sadece vites değişimlerinde , duracağınız zaman ve aracı park ederken kullanmanız gerekmektedir.
  • Erken vites değişimi ; bu genelde acemi şoförlerde görülmekte olup ya erken vites değiştirmek ya yanlış vitese takmak yada debriyajı zamansız bırakmaktan meydana gelmektedir bu durumda baskı balatanın ömrüne direkt olarak etki etmektedir ve maalesef bu durumun araç sürmeyi düzgün öğrenene kadar çaresi yoktur bu sebeple acemi şoförlerin araçlarında baskı balata erken tükenmektedir.
  • Orijinal parça kullanımı ; ekonomik şartların çokta iyi olmadığı araç sürücülerinde görülen bu duruma halk dilince ucuza kaçmak denebilir ve bilindiği üzere her şeyde olduğu gibi ucuz etin yahnisi misali orijinal olmayan baskı balataların ömrü de orijinal olanların yarısı kadardır diyebiliriz bu sebeple orijinal ürün kullanmak size kazandıracaktır.

Sözün özü baskı balata değişim zamanına gelecek olursak bu durum az önce söylediğim etkenlere göre farklılık göstermekte olup normal şartlarda 60 bin km’de bir değişmesi gereken bir parçadır lakin bu araç sürücüsünün kullanımına bağlı olarak yada orijinal parça kullanmamaya bağlı olarak 30 bin km’de olabilir 100 bin km’de olabilmektedir. Bu işin normal seyri 60 bin km’dir bu sebeple siz baskı balatayı 60.000 km’yi gördüğünüzde değiştirin.

Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır ?

Şimdi bu aslında çok detaylı bir soru ama kısaca bu durumdan bahsetmek gerekirse eğer baskı balatanın değişip değişmeyeceğini anlamak oldukça basit araç arızası belirtileri ile anlaşılmakta olup bu arızalar 4 tanedir diyebiliriz.

  1. İlk Kalkışta Titreme
  2. Debriyaj Pedalında Sertleşme
  3. Debriyaj kavrama noktasının yukarıda olması
  4. Vites geçişlerinde vuruntu olması

Baskı Balata Değişimi Ne Kadar Tutar ?

Bu durum aracınızın modeline , aldığınız parçanın markasına ve bulunduğunuz şehrin sanayi fiyatlarına göre değişim göstermektedir bu sebeple tam bir rakam vermek ne yazık ki mümkün değildir. Bu parçanın değişiminde aşağı yukarı 500 lira civarı işçilik olmakta onun üstüne 300 lira ile 1500 lira arasında olan baskı balata fiyatını da eklemeniz gerekmektedir. Arada uçurum bir rakam olduğu aşikar lakin 90 model bir araçta baskı balata 700 liraya değişirken 2010 model bir araçta 1500 liraya değişmektedir.

Bu konuda son olarak sizlere tavsiyem daha rahat bir sürüş imkanı , daha uzun bir parça ömrü ve aracınızın motor ömrünü uzatmak anlamında kesinlikle orijinal ürünlerden başkasını kullanmamanızı öneririm.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir