OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Buz Tutmuş Araç Nasıl Çalıştırılır, Motor Suyu Donmuş Araca Ne Yapılır

Kış aylarında en çok yaşanan olaylar arasında yer alan motor suyunun buz tutması olayını anlatacağımız bu yazımızda eğer başınıza bu tarz bir durum geldiyse yapılması gerekenler nedir onu anlatmaya çalışacağım umarım hepinize faydası olacaktır.

Araçta Motor Suyu Neden Buz Tutar ?

Yoğun kış şartlarının yaşandığı şehirlerde özellikle motor suyunun buz tutması çok görülen bir durumdur aslında bu duruma sebep olan etken sadece 1 tanedir. Aracınızda antifriz kullanmıyorsanız eğer hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde motor suyu donacaktır. Arabanızın motor suyunun donmasına yani buz tutmasına sebep olabilecek tek etken bu durumdur bu sebeple motor suyunun buz tutmaması için kışın antifriz kullanılması şarttır ayrıca işin doğru kısmı antifriz yaz kış araçta kullanılması gerekmektedir.

Buz Tutmuş Araç Çalıştırılır mı ?

Arabanızın motor suyu buz tutmuşsa eğer bu durumda yapmanız gereken buz tutmuş araçta hiç donmuş yer kalmayıncaya kadar bu buzları eritmeniz gerekmektedir. Buz tutmuş araç buzlar erimeden çalıştırılmaz yoksa çok ciddi arızalar başınıza gelecektir.

Motor Suyu Donmuş Araca Nasıl Müdahale Edilir ?

Yukarıda da yazdığımız gibi motor suyu donmuş araç kesinlikle çalıştırılmaz. İlk yapmanız gereken bu buzlardan aracınızın motorunu kurtarmak gerekmektedir bu durumda yapmanız gereken işlemler arasında 2 seçenek bulunmaktadır. Ya ilk önce ılık sonrasında sıcak su ile motorda oluşmuş buzu çözmek yada sıcak hava tabancası yada fön makinesiyle bu buzları çözmektir.

  • İlk olarak kesinlikle buz tutmuş motora direkt olarak kaynar su dökülmez bu durum motor bloğunuzun veya motor parçalarınızın çatlamasına sebebiyet verecektir.
  • Motor su haznesine ilk olarak ılık su ile antifriz karışımı koymanız gerekmektedir.
  • Sonrasında motor suyunun gezdiği yerlere ılık su dökerek buradaki buzun çözülmesini sağlamanız gerekmektedir.
  • Sonrasında su haznesine koyduğunuz ılık su aşağıya inecektir ve sizin bu eksik kısmı tamamlamanız gerekmektedir.
  • Her seferinde suyun sıcaklığını bir üst seviyeye taşıyarak su şekilde motorun buzu ortadan kaldırılır.

Motorda ki buzun tamamen çözüldüğüne emin olmadan aracı kesinlikle çalıştırmayın ve ilk çalışma anında motoru iyi dinleyin motordan normalden farklı bir ses geliyorsa hemen stop edin ve tekrardan motora sıcak su ilavesi yapın.

Buz Tutmuş Araba Çalıştırılırsa Ne Olur ?

Aracınızın motor suyu buz tutmuşsa ve siz bu buzlar çözülmeden aracınızı çalıştırırsanız ilk etapta hem motor içinde yer alan silindir üst kapak contası yanabilir , Devirdaim patlayabilir , subaplar eğilebilir ve triger kayışı kopabilir bu sebeple motor suyunun donmuş olması durumunda aracınızı çalıştırırsanız bu durumlar başınıza gelebilir anlayacağınız kesinlikle buz tutmuş araç motor suyunun buzu çözülmeden çalıştırılmaz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir