OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Aracımda Hangi Motor Yağını Kullanmalıyım, Arabada Yanlış Motor Yağı Kullanılırsa Ne Olur

Motor yağı araçların ihtiyaçları arasında ilk sırada yer alan katkı maddelerindendir. Aracınız 3 şey olmadan asla çalışmaz yakıt ve motor soğutma suyunun dışında bunlardan biri de motor yağıdır. Bu yazımızda sizlere aracınızda kullanacağınız motor yağları hakkında bilgi vereceğiz bunun yanı sıra en iyi motor yağı markaları ve yanlış motor yağı kullanımı konularına da değineceğiz.

Hangi Motor Yağını Kullanmalıyım ?

Bu başlıktaki soru sıklıkla karşılaştığımız sorular arasında her zaman kendine zirve de yer bulmaktadır. Bunun sebebi genelde ya bilmemektir yada kulaktan dolma bilgilerle beyinde oluşan gereksiz bilgi kalabalığıdır.

Aracınızda hangi yağı kullanacağınızı siz yada yağcı belirlemez aracınızda kullanmanız gereken yağ kalınlığı arabanızın kullanım kılavuzunda yazar bunun yanı sıra büyük yağ firmalarının sitelerinde ve internette bir çok sayfada yazmaktadır. Sizin karar vereceğiniz tek kısım yağı nereden alacağınız ve hangi marka yağ kullanacağınız kısmıdır.

Yanlış Motor Yağı Kullanılırsa Ne Olur ?

Aracınızda yanlış motor yağı kullanmak ciddi sorunlar doğurabilecek bir durumdur. Belki ilk çalışma anında bir şey hissedilmeyebilir ama ilerleyen süreçte kesinlikle kendini gösterecektir.

Yanlış motor yağı kullanmak şöyledir aracınızda kullanmanız gereken yağ 10W40 motor yağı olması gerekirken sizin 20W50 kullanmanız yada yine 10W40 kullanmanız gerekirken 5W30 kullanmanızdır. Aracınıza ince motor yağı yada olması gerekenden daha kalın bir motor yağı kullanmamanız gerekir.

Kalın Motor Yağı Kullanılırsa Ne Olur ?

Aracınızda olması gerekenden daha kalın bir motor yağı kullanırsanız bu sizin bütçenizi yorduğu gibi arabayı da yoracaktır. Motor içinde yer alan parçalar yağ kalın olduğu için çalışmakta zorlanacak ve bu sebeple hem aracınızın yakıtı artacaktır hem de motor ömrü kısalacaktır.

İnce Motor Yağı Kullanılırsa Ne Olur ?

Arabanızda olması gerekenden daha ince motor yağı kullanırsanız eğer bu durumda aracınızın motor içinde parçaları çalışmakta zorlanmaz ama olması gerekenden daha ince bir yağ kullandığınız için bu parçalar tam olarak yağlanmaz ve bu şekilde aracınızı kullanmaya devam ederseniz motoru ciddi anlamda zarar görecektir.

Motor Yağı Üzerinde ki Rakamlar Neyi Gösterir ?

Aracınıza kullandığınız motor yağı kutularının üzerinde 5W30 , 10W40 , 20W50 gibi rakamlar yazmaktadır bunlar nedir diye bir çok kişi sormaktadır. Arkadaşlar bu rakamlar motor yağının soğukta ve sıcakta akışkanlık değerlerini göstermektedir.

10W40 motor yağını ele alalım. Başta yer alan 10 rakamı motor yağının soğuklarda ne kadar akışkan olduğunu göstermektedir Bu rakam ne kadar düşükse yağ o kadar ince bir şekilde çalışacaktır. 10 rakamının yanında yer alan W harfi kış demektir. İngilizce kış demek olan Winter kelimesinden gelmiştir ve bu durum motor yağının yaz kış kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Son olarak W harfinin sağında ki 40 rakamı yağın yaz aylarında ne kadar akışkan olacağını gösterir bu rakam ne kadar büyükse yağ o kadar kalındır.

Araba İçin En İyi Motor Yağı Markası Hangisi ?

Arabalar için o kadar çok motor yağı markası var ki say say bitmez lakin bir kaç marka diğerlerinin yanında kendini daha ön plana çıkarmıştır. Aşağıda sırayla yazdığım markalar araçlar için kaliteli ürünler üreten motor yağı markalarıdır. Şahsi kullanımlarımız ve müşteri yorumları ile hazırlanmış listelerdir.

  • Motul Motor Yağı
  • Ligui Moly Motor Yağı
  • Castrol Motor Yağı
  • Mobil Motor Yağı
  • Shell Motor Yağı

Yukarıda yazan markalardan aracınıza uygun yağları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir