OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Egzozdan Neden Su Gelir, Egzozdan Su Gelmesi Normal mi ?

Araç arızaları arasında egzozdan su gelmesi durumu en çok karşılaşılan arıza tiplerinden bir tanesi olup araç sürücülerini en çok düşündüren ve bu sebeple bir ustaya danışmalarına sebep olan arızadır. Bu yazımızda sizlere egzozdan neden su gelir ve bu durum normal mi yoksa ciddiye alınmalı mı bu konuda bilgi vermeye çalışacağım.

Egzozdan Su Gelmesi Normal mi ?

Motor arızaları genelde bir soruna işarettir ve kesinlikle dikkate alınmalıdır lakin egzozdan su gelmesi durumu bazen bir sorun olmamasına rağmen bazı durumlarda ise çok ciddi arızaların olduğu anlamına gelmektedir bu sebeple direkt olarak bir inceleme yapılmadan egzozdan su gelmesi normal yada bir arızaya işarettir diyemeyiz.

Egzozdan Neden Su Gelir ?

Aracın egzozundan su gelmesi 4 farklı başlıkta incelenmektedir. Bu durumlardan 1 tanesinde su gelmesi normal diğer 3 tanesinde araçta oluşan arızalardan kaynaklanmaktadır. Şimdi sizlere sıra ile madde madde bunları aktarmaya çalışacağım.

  1. Silindir Kapak Contası Yanması : üzerinde yer alan ince kanallar sayesinde motor içinde su ve yağın dolaşmasına olanak sağlayan silindir üst kapak contasında bir deformasyon olması yani işlevini yerine getirememesinden dolayı motor yanma odasına su girebilir hal böyle olunca egzozdan su gelmesi durumu yaşanabilir. Bu durum oldukça ciddi bir arızadır ve derhal müdahale edilmesi gerekmektedir çünkü ciddi hararet sorunlarına yol açabilecek olan bu durum motor yatak sarmasına kadar gidebilir.
  2. Motor Bloğu Çatlaması : aracınızın motor bloğunda bir çatlak oluşması az önce bahsi geçen conta yanmasında olduğu gibi egzozdan duman gelmesine sebep olmaktadır. Motor bloğunda çatlak olması aracınızın hava yapmasına ve bu sebeple fan açmamasına yada termostatın düzgün çalışmamasına sebep olur bu sebeple biran önce tamir edilmesi gerekmektedir.
  3. Sıcak Soğuk İlişkisinden Su Gelmesi : özellikle kış aylarında olmasının yanı sıra her zaman olabilen bu durumda egzozdan su gelmesi gayet normaldir. Bu durumda sıcak egzoz gazının soğuk egzoz borusuna gelmesinden dolayı oluşan yoğuşmadan kaynaklı olarak su gelmesi normaldir. Sıcak egzoz gazı soğuk egzoz borularına değdiğinde sıcak soğuk ilişkisinden dolayı bir yoğuşma oluşur ve bu yoğuşmadan kaynaklı egzozda su damlacıkları olur ve egzoz gazı basıncı ile egzozdan dışarı çıkar gayet normal bir durumdur.
  4. Yakıt Sistemi Sorunları : aracınızın ateşlemesinde bir sorun olmasından dolayı yada aracınızın enjeksiyon sistemi sorunlarından dolayı yanmayan yakıtın egzozdan çiğ olarak atılması da bazen su gelmesi sanılabilir lakin egzozdan gelen damlacıklar ele alıp koklandığında su olmadığı anlaşılır bu sıvının. Bu sebeple egzozdan gelen sıvı su değil de aracınızın ateşlemesi zayıf olabilir yada yakıtı çok püskürtüyor olabilir.

Egzozdan Su Gelmesinin Sebebi Nedir ?

Egzozdan gelen suyun bir yoğuşmadan mı yoksa bir arızadan mı kaynaklandığını nasıl anlarsınız onu da anlatmazsak durum eksik olur düşüncesindeyim.

İlk olarak yoğuşmadan kaynaklı olan egzozdan su gelmesi durumu araç soğukken gerçekleşir ve araç ısındıktan sonra yani sıcak egzoz boruları ısınınca kesilir eğer bu tarz bir durum yaşanıyorsa bu durumda egzozdan su gelmesi normaldir lakin egzozdan su gelmesi devamlıysa bu motorda bir arıza olduğuna işarettir.

Egzozdan Su Geliyorsa Ne Yapılır ?

Burada dikkat edilmesi gereken suyun normal bir sebeple mi geldiği yoksa bir arızadan kaynaklı mı geldiğidir bu sebeple yapmanız gerekenleri anlatmaya çalışayım.

  • İlk olarak egzozdan gelen su mu yoksa yakıt mı onu anlamalısınız ona göre bir yol izlenmelidir. Su damlacığını elinize alın su ise kokmayacak yakıt ise kokacaktır.
  • Su devamlı geliyor mu yoksa araç ısınınca kesiliyor mu ona bakılmalıdır eğer araç ısınınca kesiliyorsa her şey normal ama devamlı oluyorsa derhal bir motor ustasına gidilmelidir.

Aslında yapılacak olan basit araç soğukken su geliyor lakin ısınınca su gelmesi kesiliyorsa bir şey yapmanıza gerek yok aksi durumda her halükarda ustaya gitmeniz gereklidir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir