OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Hararet Yapan Araca Nasıl Müdahale Edilir, Araba Hararet Yaptıysa Ne Yapılır

Hararet benzin , dizel yada lpg fark etmez bütün araçların ve bu araçları kullanan araç sürücülerinin takip etmesi gereken bir durumdur. Aracın hararet yapması sizi ciddi masraflara sokacağından ve hararet yapan araçla yolculuk edemeyeceğiniz için sizi sıkıntıya sokacağından hararet yapan araba nasıl soğutulur yani hararet nasıl düşürülür bilinmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere hararet yapan araca nasıl müdahale edeceğinizi anlatmaya çalışacağım.

Hararet Yapan Araca Nasıl Müdahale Edilir, Araba Hararet Yaptıysa Ne Yapılır

Hararet Nedir ?

Hararet adından da anlaşılacağı üzere sıcaklığın olması gerekenden fazla olmasıdır. Kendi vücut sıcaklığımızdan örnek vermek gerekirse 36.5 derece olması gereken vücut sıcaklığımız herhangi bir sorundan dolayı 37 38 derecelere çıktığında rahatsız oluruz Allah korusun 39 40 derece olduğunda havale geçirip ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabiliriz.

Araçlarda tıpkı bu şekilde işlemektedir şöyle ki motorun ideal çalışma sıcaklığı olan 90 derece ile uzun süreler seyahat edilebilmektedir lakin hararet aracı kullanma şeklinden yada yolların zorluğundan kaynaklı olarak bazı durumlarda 90 derecenin üzerine çıkar ve 110 seviyesini geçer bu durumda araç hararet yapmış olur ve araca artık müdahale edilmesi gerekir bu duruma araba hararet yaptı deriz.

Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılır ?

Hararet yapan araba nasıl soğutulur herkesin bilmesi gerekmektedir çünkü başınıza ne zaman böyle bir şey geleceğini bilemezsiniz. Bu tarz bir arızada sizin ilk yaptığınız müdahale sizi doğabilecek ciddi masraflardan ve yaşayacağınız yolda kalma sıkıntılarından sizi uzak tutacaktır. Şimdi size bu durumda yapmanız gereken şeyleri sırayla anlatmaya çalışacağım umarım faydası olacaktır.

  • İlk olarak araç hararet yaptığında yapılacakların başında panik yapmamak vardır. Aracın hararet yaptığını fark ettiyseniz hemen aracı otobanda iseniz emniyet şeridine şehir içindeyseniz müsait bir yere çekin araç hararet yaptığında araç kullanılmamalıdır.
  • Aracı güvenli bir yere çektikten sonra kesinlikle arabayı stop etmeyin araç rolanti de çalışır vaziyette olsun sadece klima açıksa aracınızda onu kapatın. Aracı stop etmemizin sebebi siz aracı stop ederseniz motorda sıcaklığı 500 600 derece olan parçalar suyun daha da ısınmasına sebep olacaktır bu sebeple araç rolanti de çalışır vaziyette kalmalıdır.
  • Daha sonra aracınızın kaloriferini açık en sıcak konuma getirin ve fanını sonuna kadar açık böylece motor içerisinde yer alan su kalorifer peteğine de gidecek böylece soğuması daha kolay olacaktır.
  • Durum bu şekildeyken araç yorgunluktan dolayı hararet yaptıysa aracın harareti yavaş yavaş düşecektir lakin bir de şöyle bir durum var aracın harareti su olmamasından yada yağ olmamasından yada herhangi bir parçanın arızalanmasından dolayı yükselmiş olabilir böyle durumlarda sorunun ne olduğunu anlamak önemlidir.
  • Yukarıda yer alan durumları yaptıktan sonra aracın kaput kısmını açın genleşme kabında su var mı kapağını açmadan bakmaya çalışın eğer su varsa aracın radyatör fanı çalışıyor mu onu gözlemleyin.
  • Eğer araçta su yoksa motoru artık stop edebilirsiniz çünkü su ilavesi yapmadan motor soğumayacaktır.
  • Aracı stop edin motorun soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra radyatör kapağını açın motor soğumadan kapağı açmayın çünkü içinde basınç olacağı için kaynar su sizi yakabilir.
  • Sonrasında su ilavesi yapın ve aracın kaloriferi sıcak konumda olacak şekilde aracı çalıştırın hararetin tekrardan yükselmemesi gerekmektedir.

Yukarıda yer alan işlemlerden sonra aracın harareti tekrardan yükseliyorsa eğer artık sizin yapacağınız bir şey kalmamıştır artık bir servisten yardım istemeniz gerekiyor çünkü durum artık motor parçalarında oluşan bir arızadan kaynaklanmakta demektir.

Araba Neden Hararet Yapar ?

Araba hararet yaptı ne yapmalıyım yerine bir çok kişi araba neden hararet yapar sorusuna karşılık aramaktadır. Aslında bu durum yanlıştır çünkü aracın hararet yapmasına etken olan çok sayıda husus vardır sizin yapmanız gereken işlem sıralaması yukarıdaki gibidir bu durumlar dışında olan hususlara yapacak bir şeyiniz bulunmamaktadır çünkü bundan sonrası bilgi gerektiren durumlardır.

Aracın hararet yapmasına sebep olan etkenler şunlardır ;

  • Termostat arızası
  • Devir daim arızası
  • Suyun bitmiş olması
  • Motor yağının bitmiş olması
  • Conta yanmış olması
  • Radyatörün tıkanmış olması
  • Radyatör fanının bozulmuş olması
  • Fan müşürünün bozulmuş olması

Gibi çok sayıda durum aracın hararet yapmasına sebep olur ama bu konu ile alakalı daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz Araba Neden Hararet Yapar konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir