OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araç Kliması Neden Soğutmaz, Klima Gazının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Klima Kompresör Arızası

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte araçların içleri çok sıcak olmakta ve bu sebeple yolculuk çok zor bir hal almakta olup bu kapsamda araç klimasının çalışması herhangi bir arızaya maruz kalmaması çok önemli bir hal almaktadır. Bu yazımızda sizlere bu konuda yapmanız gereken kontrolleri ve dikkat etmeniz gereken hususları anlatmaya çalışacağız.

Araç Kliması Neden Soğutmaz, Klima Gazının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Klima Kompresör Arızası
Araç Kliması Neden Soğutmaz, Klima Gazının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Klima Kompresör Arızası

Araç Kliması Neden Soğutmaz ?

Her araç arızasında olduğu gibi eğer aracınızın kliması soğutmuyorsa bunun bir çok sebebi bulunmaktadır. Siz aracınız için en uygun arıza çözümlerini seçebilir ve aracınızda uygulayabilirsiniz. Şimdi sıra ile sizlere klimanın neden soğutma işlevini yapmayacağını aktaralım.

Klima Gazı ; klima kompresörü çalıştığı halde aracınızın kliması soğutmuyor , çok geç soğutuyor yada az soğutuyorsa aracınızın klima gazı bitmiş yada azalmış olabilir çünkü kış aylarında klima kullanılmadığı için gaz sistemde dolaşmaz ve en ufak bir kaçaktan dolayı gaz da azalma olabilir. Bu tarz bir durumda klima gazını doldurmak sorunu çözecektir lakin gazı doldurmadan önce klima gazının bittiği nasıl anlaşılır diye sorarsanız yapmanız gereken tek şey aracınızın klima gazının doldurulduğu yere ince bir tornavida ile çakmak gazını çıkarırmış gibi bastırmak olacaktır böylece aracınızda gaz varsa bir tıslama olacaktır eğer gaz yoksa hiç bir tepkime olmayacaktır. Araçlarda kullanılması gereken klima gazı R134a gazdır.

Klima Tesisatında Kaçak ; aracınıza gaz doldurdunuz bir süre soğutma oldu lakin ondan sonra soğutma işlemi durduysa aracınızın klima tesisatında kaçak olmuş olabilir bu sebeple aracınıza klima gazı doldurmadan önce kaçak kontrolü yaptırmanızı öneririz böylece boşa masraf yapmış olmazsınız.

Klima Kompresör Kayışı ; bir çok araç sürücüsü yaz aylarında boşa çalışmaması ve aracı yormaması adına klima kompresör kayışını sökerler bu sebeple eğer klima soğutmuyor ise ilk bu kayışı kontrol etmenizi öneririz yerinde takılı ve gerginliği yerinde mi diye.

Klima Kompresörü Çalışıyor mu ; aracınızın klimasının soğutması için klima kompresörünün çalışması gerekmektedir bunun içinde elektriksel bir arıza olmaması , klima kayışının takılı olması gerekmektedir ayrıca kompresörün çalışması için aracın klima gazının dolu olması gerekmektedir çünkü gaz olmadan kompresör çalışmayacaktır. Kompresörün çalışıp çalışmadığına borularına bakarak kontrol sağlayabilirsiniz klima açıkken boruların soğuk olması gerekmektedir.

Polen Filtresi ; eğer klima soğutuyor ama yeterli soğukluğa ulaşmıyorsa sorununuz büyük ihtimalle polen filtresinin kirli olması , tıkalı olmasından yada fan motorunun zayıf üflemesinden kaynaklanmaktadır.

Araç Klima Kompresör Arızası Nasıl Kontrol Edilir ?

Klima kompresörü çalışmadığından dolayı araç soğutmuyorsa ve aracınızın klima gazının olduğundan eminseniz yapmanız gereken şeyler şu şekildedir.

  • Klima sigortası atmış olabilir bu sebeple kontrol edin ve atmışsa değiştirin.
  • Tesisatta bir kopukluk söz konusu olabilir bu sebeple elle ve gözle bir kontrol sağlanabilir.
  • Kompresör üzerinde yer alan soketlerde bir gevşeme olabilir kontol sağlanması gerekir.
  • Kompresör manyetik kavraması arızalıdır bu duruma sizin yapabileceğiniz bir şey yok herhangi bir klima tamircisine giderek bakım yaptırmanız gerekecektir.

Klima Gazı Azalırsa/Biterse Ne Olur ?

  • Klima gazı azalırsa araçta yeterli soğutma olmaz , klimanın soğutma gücü azalır.
  • Klima gazı biterse kompresör çalışmaz ve haliyle klimada soğutmaz
  • Klima gazı fazla koyulursa hem kompresöre zarar verir hem de yeterli soğutma gerçekleşmez.

Araç Kliması Neden Devamlı Çalışır ?

  • Klima rolesi arızalıdır
  • Kompresör kilitli kalmıştır
  • Klima düğmesi takılır kalmıştır
  • Klima rezistansı arızalıdır.

Yukarıda detaylı olarak bahsetmeye çalıştığımız her bir sorun aracınızın klimasının çalışmasını , daha iyi soğutmasını sağlayacak bir çok hususu içermektedir. Eğer aracınızın klimasının soğutmasından memnun değilseniz yazımızda bahsettiğimiz arıza çözümlerini dikkate almanızı öneririz. Bu sayede aracınızın sorununa daha kolay çözüm bulabilirsiniz. Eğer anlattıklarımızdan yeterli kadar yararlanamadığınız düşüncesindeyseniz Araç Kliması Neden Soğutmaz, Klima Gazının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Klima Kompresör Arızası konularında yorumlar kısmından bizlere ulaşabilir ve aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir