OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Volan Nedir, Volant Dişlisi Arızası Nasıl Anlaşılır, Volan Dişlisi Değişimi ve Tamir Fiyatı

Volan halk dilinde bilinen adı ile volant dişlisi aracın ilk çalışma anından itibaren başlayıp hareket ettiği süreçte de büyük bir görev üstlenen bir parçadır. Bu yazımızda sizlere Volan Dişlisi nedir , ne işe yarar , arıza belirtileri nelerdir , değişim ve tamir fiyatı gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Volan Nedir, Volant Dişlisi Arızası Nasıl Anlaşılır, Volan Dişlisi Değişimi ve Tamir Fiyatı
Volan Nedir, Volant Dişlisi Arızası Nasıl Anlaşılır, Volan Dişlisi Değişimi ve Tamir Fiyatı

Volan Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Volant Dişlisi krank milinden aldığı hareketi debriyaj yardımı ile şanzımana ileten bir parça olup volan krank miline bağlı dişli bir kasnaktır. Motor ile şanzımanı birbirine bağlayan yada başka bir deyimle motor ve şanzımanın birlikte çalışmasını sağlayarak aracın hareket etmesini sağlayan parçadır diyebiliriz. Volantın görevlerine gelecek olursak bunu 2 farklı madde de anlatmak mümkündür.

  1. Bu parçanın ilk görevi marş dişlisi ile birlikte ortak çalışarak aracın çalışmasını sağlamaktır. Şöyle ki siz marşa bastığınız anda marş dişlisinin dişleri volant dişlisi ile bütünleşir ve volan dişlisinin dönmesini sağlar daha sonra volant dişlisi de bağlı olduğu krank milini döndürür. Bundan sonra aracınızın ateşleme sisteminde veya yakıt sisteminde herhangi bir sorun yoksa motor çalışmaktadır.
  2. Volantın bir diğer görevi ise motor hareketini şanzımana iletmek ve aracın hareket etmesini sağlamaktır. Volan dişlisi bu hareket iletme işlemini baskı balata ile kenetlenerek yaptığından aracın kavrama yani debriyaj sisteminde büyük rol üstlenmektedir bu sebeple araçta önemi oldukça yüksek bir parçadır.

Volant Dişlisi Arıza Belirtileri Nelerdir ?

Her motor arızasında olduğu gibi bu parçada arızalandığında veya bozulmaya başladığında bazı belirtiler göstermektedir. Eğer parça arızalıysa

  • Marşa basınca ciuv tarzında bir ses gelmesi
  • Stop ederken cik cik ses gelmesi
  • Kalkışta sanki baskı balata bitmiş gibi ses gelmesi
  • Sert kalkışlarda tok bir ses gelmesi

Volan Dişlisi Değişim Süresi Nedir ?

Bu parçanın değişim periyotu vardır desek yalan olur lakin Volantın ömrü ortalama 100.000 kilometredir. Volant dişlisinin ömrünü uzun tutmak isterseniz eğer yapmanız gereken marşa bastığınızda araç çalışır çalışmaz marşı bırakmak , araç çalışırken kesinlikle marşa basmamak ve aracı yarım debriyajda kullanmamaktan geçmektedir.

Volant Değişimi ve Tamir Fiyatı Ne Kadar Tutar ?

İlk olarak söylemek gerekir ki volan tamir edilebilen bir parça değildir eğer bozulmuşsa değişimi gereklidir. Volan Dişlisi değişimi baskı balata değişimi işçilik olarak fiyatı ile aynıdır bu sebeple her aracın değişim ücreti farklı olduğu için size net bir rakam vermesi mümkün değildir. Hesaplarken baskı balata değişimi ücreti + volant dişlisi parça fiyatını eklerseniz değişimin ne kadara mal olduğunu bulabilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir