Cvt Şanzıman Nedir, Cvt Şanzımanlı Arabalar Hangileri, Cvt Otomatik Şanzıman Yorumları
|Cvt otomatik şanzıman arızası çok görülmeyen bu sebeple tamirciler ve kullanıcılar tarafından özellikleri bilinmeyen bir sistemdir. Bu yazımızda sizlere Cvt şanzıman nedir , artıları ve eksileri nelerdir , hangi araçlarda cvt şanzıman bulunur ve kullanıcı yorumları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Eğer bu tarz şanzımanı bulunan bir araç almak düşüncesindeyseniz bu yazıyı okumanız yararınıza olacaktır.
İçindekiler
Cvt Şanzıman Nedir ?
Cvt ismi verilen şanzıman bildiğiniz otomatik yada manuel şanzımanlardan farklı bir çalışma prensibine sahip olan , çok iyi tasarlanmış olduğundan özellikle japonlar olmak üzere çok sayıda araç firmasının tercih ettiği otomatik bir şanzıman tipidir. İngilizce kökenli bir kısaltma olan CVT’nin açılımı Continuously Variable Transmission olarak bilinmektedir.
Üreticilerinin tabiri ile sonsuz kademeli otomatik şanzıman olarak adlandırılan bu vites kutusunun en büyük özelliğini açıklamak gerekirse eğer bilmeniz gereken bu şanzıman tipinde vites geçişi diye birşey olmadığından bir geçiş hissiyatı da olmaz ayrıca manuel ve otomatik vitesli diğer araçlarda olan devir arttıkça aracın hızının artması olayı bu şanzımanda yoktur. Şöyle ki arabanızla 100 km ile giderken devir bazen 2000 olur bazen 1500 bazense 2500 yani devirle hız paralel orantıda artmaz.
Cvt Şanzıman Hangi Arabalarda Bulunur ?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu şanzıman tipi özellikle Japon araçlarında bulunuyor olsa da Renault’un bazı araçlarında da bulunmaktadır. Ct Şanzımana sahip araçlar arasında Honda City , Honda Jazz , Honda Civic , Nissan Micra , Nissan Juke , Nissan Qashqai , Nissan Pulsar , Nissan X-Trail , Subaru Forester , Subaru Legacy, Subaru XV, Subaru Outback, Subaru Exiga, Subaru Impreza , Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Toyota C-HR, Toyota Verso, Toyota Avensis , Renault Koleos gibi çok tercih edilen ve piyasası çok iyi olan araçlar yer almaktadır.
Cvt Şanzıman Yorumları , Artıları Eksileri Nelerdir ?
Cvt Otomatik Şanzımanın Eksileri ?
- Bu şanzıman tipinin tam otomatik olan şanzımanlı araçlardan daha az yakıt tükettiği bir gerçektir lakin buna ek olarak Cvt şanzımanlı bir araç manuel yada yarı otomatik şanzımana sahip bir araçtan daha fazla yakıt tüketmektedir.
- Cvt şanzımanın en kötü özelliği gaza ani yüklenmelerde sanki gaz kelebek sensörü arızası gibi gaza geç tepki vermektedir ve yavaş hızlanmaktadır bu sebeple ani hızlanmalarla araç kullanmayı seviyorsanız bu şanzımandan uzak durmanız gerekmektedir.
Cvt Şanzımanın Artıları ?
- Aracınızda performans ve yakıtın birbiri ile mükemmel bir orantıda çalışmasını sağlamaktadır bu sebeple de tam otomatik olan diğer şanzıman tiplerine kıyasla yakıtta ciddi bir ekonomi sağlamaktadır.
- Diğer tam otomatik araçlarda alıştığınız vites geçişlerinin hissedilmesi olayı Cvt şanzıman da yoktur çünkü bu şanzıman tipi yukarıda anlattığımız gibi farklı bir yapıya sahip bir vites geçişi söz konusu olmadığı için hissedilecek bir şey de yoktur.
- Diğer şanzıman tiplerinde vites değişimlerinde rolantide dalgalanmalar olur rolanti yükselir yada azalır lakin Cvt şanzımanlı bir araçta bu tarz bir şey söz konusu değildir devriniz devamlı sabit bit şekildedir.
Cvt Şanzıman Araba Alınır mı ?
Eğer tam otomatik bir araba almayı düşünüyorsanız , sakin bir sürüş tarzınız varsa , arabanızda çok fazla sallantıyı sevmiyorsanız kesinlikle tercih etmeniz gereken şanzıman tipi bu olmalıdır lakin agresif bir araba kullanma şekliniz varsa bu şanzıman tipi sizi kesmeyebilir. Aslında S yani spor modunda tepkiler çok normaldir ama oda aracınızı yorar o sebeple bunları göz önünde bulundurursanız sizin için faydalı olacaktır.