OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Şanzıman Yağının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur , Kontrolü Nasıl Yapılır

Şanzıman yağı araçlarda en az motor yağı kadar yada en az fren yağı kadar önemli bir yağ olmasına rağmen sürücüler bu durumu çok dikkate almamaktadır lakin oldukça fazla dikkate alınması gereken bir durumdur.

Şanzıman yağının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur , Kontrolü Nasıl Yapılır
Şanzıman Yağının Bittiği Nasıl Anlaşılır, Biterse Ne Olur , Kontrolü Nasıl Yapılır

Şanzıman Yağının Bittiği Nasıl Anlaşılır ?

Araçta motor yağı bittiğinde yağ basınç sensör arızası yoksa gösterge de motor yağ lambası yanar yada siz motor yağ çubuğunu çekerek yağın bitip bitmediğini anlayabilirsiniz onun dışında fren yağı bittiğinde gösterge panelinde el freni lambası yanarak kendini belli eder lakin bu durum şanzıman yağı için geçerli değildir çünkü şanzıman yağı bittiğinde ne bir arıza lambası yanar ne de bir kontrol çubuğu vardır. Şimdi böyle bir durumda siz nasıl olacakta şanzıman yağının bittiğini yada azaldığını anlayacaksınız.

Şanzıman arızası durumlarında kaynak genelde şanzıman yağı kaynaklıdır. Şöyle ki aracınızın yağı azalırsa yada biterse ilk olarak vites geçişlerinde zorlan , vites geçişlerinde vuruntu yada viteste kilitlenme gibi durumlar boy göstermeye başlayacaktır. Bunların dışında şanzıman ötmesi durumları baş gösterecektir. Şanzımandan garip sesler gelmeye başlayacaktır. Bu tarz durumlarda her zaman ilk olarak şanzıman yağı eksik mi bakılmalıdır.

Şanzıman Yağı Biterse Ne Olur ?

Aracınızın şanzıman yağı biterse başınıza gelecek felaket çok ciddi rakamlarla ölçülecek bir durumdur çünkü yağ bittiğinde aracınız viteslere geçmeyecek ve şanzıman tamamen kilitlenecektir. Bu tarz durumlar en az motor arızası kadar maliyeti olan bir durumdur. Şanzıman tamamen indirilecek her parça tek tek kontrol edilecektir.

Şanzıman Yağı Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Yukarıda resmini paylaştığım aracınızın hemen altında yer alan alyan başlı vida şanzıman yağının doldurulduğu yerdir aracınızda şanzıman yağının azaldığını yada bittiğini bu tıpa sayesinde öğrenebilirsiniz. Şanzıman yağı tapasını çıkarın ve içeri parmağınızı sokun içinde bulunan yağa parmağınız gömülüyorsa yağ var demektir eğer gömülmüyorsa yağ takviyesi yapılması gerekmektedir. Bu oldukça ciddi bir durumdur derhal yapılması gerekmektedir.

Şanzıman Yağı Değişim Süresi Nedir ?

Şanzıman yağı ömürlüktür değiştirilmez diyen ustalar , şanzıman yağı değiştirmek şanzımana zarar verir diyen servis çalışanları oldukça fazladır. Siz siz olun kesinlikle bu söylenenlere kulak almayın. Aracınızda yer alan bütün yağlar gibi şanzıman yağının da bir ömrü bulunmaktadır. Şanzıman yağı değişim periyotu 60,000 km ile 100,000 km arasında değişim göstermektedir. Araçtan araca farklılık gösteren bu durumu aracınızın kullanım kitapçığından rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir