OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Subap Arızası Belirtileri Nelerdir, Subap Arızası Nasıl Anlaşılır

Subap arızası belirtileri en kolay anlaşılan arızalar arasında yer almaktadır bu sebeple bir kaç küçük teşhis ile birlikte subaplar arızalı mı değil mi kolaylıkla anlaşılmaktadır. Bu yazımızda sizlere belli başlı subap arızalarının nasıl anlaşılacağını ve bu arızalara nelerin sebep olabileceğini aktarmaya çalışacağım.

Subap Arıza Belirtileri Nelerdir ?

Subap arızaları genelde ilk başta ateşleme sistemi parçalarının arızalanması ile karıştırılmaktadır çünkü arıza belirtileri bir ateşleme bobini yada buji arıza belirtilerine benzemektedir. Aşağıda yer alan arıza belirtileri aracınızda varsa subap arızası vardır diyebiliriz.

  • Motorda çekiş düşüklüğü olması en büyük subap arıza belirtisidir diyebilirim çünkü subaplar aracın çekişini direkt olarak etkilemektedir.
  • Performans kaybı da bu belirtiler arasında yer almaktadır. Eğer aracınız normal zamanda gösterdiği performansı artık göstermiyorsa yine bu arızadan şüphelenebilirsiniz.
  • Yakıtta artış genelde subap ayarının bozulduğu nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olabilmektedir aynı zamanda subap arıza belirtileri arasında yer almaktadır çünkü aracınızda subaplar çok sıkı yada çok gevşekse yakıt direkt olarak artacaktır.
  • Motorda bir tekleme söz konusuysa eğer aracınızda subap arızası vardır diyebiliriz çünkü motorda teklemeye sebep olan 2 etken vardır bir tanesi ateşlemenin zayıf olması diğeri ise subap arızasıdır bu sebeple ilk olarak ateşleme sistemi kontrol edilir bir sorun yoksa subap arızası vardır diyebiliriz.
  • Son olarak motorda vuruntulu çalışma söz konusuysa eğer subaplarda arıza vardır diyebiliriz. Özellikle subap vurması subap ayarının bozuk olması yada subap kırılması durumlarında vuruntulu çalışma gözlenir.

Yukarıda aktarmaya çalıştığım bu arıza belirtileri subap arızasının olabileceğine işarettir ve dikkate alınması gerekmektedir.

Subap Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Subap arıza belirtileri ateşleme sistemi arızalarına benzemektedir diye az önce anlatmaya çalışmıştım ki arızasının anlaşılması da bu yoldan geçmektedir şöyle ki eğer yukarıda yer alan arızalar aracınızda boy gösterdiyse ilk olarak aracınızın ateşleme sistemi parçaları olan ateşleme bobini , buji ve buji kablosunun sağlamlığı kontrol edilmeli eğer bu parçalar sağlamsa sonrasında subaplar sökülüp kontrol edilmelidir. Bu arıza bu şekilde tespit edilmektedir.

Subap Arızaları Nelerdir ?

Subaplarda başka arızalar gibi tek bir seçenek görülmemektedir. Bu arızalar arasında en çok görülenleri sizler için paylaşmaya çalışacağım böylece başınıza geldiğinde veya başınıza gelmemesi için yapmanız gerekenleri daha iyi anlayabilirsiniz.

Subap Vurması Neden Olur

En yaygın görülen subap arızaları arasında yer alan subap vurması yanı subaplardan ses gelmesidir. Subap vurması denilen olaya çok sayıda arıza sebep olmaktadır.

  • Subap ayarının bozuk olması subaplardan ses gelmesine sebep olur.
  • Subap iticilerinin arızalı olması subap vurmasına sebep olur.
  • Subapların çok sıkı olması ve aynı zamanda subapların çok gevşek olması da bu arızaya sebep olmaktadır.

Subap vurması kendini kolaylıkla belli eden bir arızadır. Motor kısmından şıkırtı tarzı vurma seslerinin gelmesi bu arızanın olduğuna işarettir.

Subap Arızası Nasıl Giderilir ?

Subap arızası genelde tamir edilebilen bir arıza değildir. Subap ayarı bozulduğunda bir rektefeciye gidersiniz subap ayarı yaparlar lakin subap arızasında parça değişimi gerekir ve bu oldukça maliyetli bir arızadır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir