OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Conta Yakan Araba Nasıl Anlaşılır , Silindir Üst Kapak Contası Yanık mı Nasıl Kontrol Edilir

Her araç sürücüsünün başına gelebilecek olan , gelmese bile kesinlikle duyabileceği masraflı araç arızaları arasında yer alan Silindir kapak contası yanması hakkında bilgilendirme yapacağımız bu yazımızı okuyarak conta sağlamlık testi , arıza belirtileri ve arıza tespiti konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Conta Yakan Araba Nasıl Anlaşılır , Silindir Üst kapak Contası Yanık mı Nasıl Kontrol Edilir
Conta Yakan Araba Nasıl Anlaşılır , Silindir Üst kapak Contası Yanık mı Nasıl Kontrol Edilir

Silindir Kapak Contası Yanması Nedir ?

Üzerinde çok ince yağ ve su kanallarının olduğu silindir üst kapak contası aracın bazı sebeplerden dolayı hararet yapması ve aracın hararetinin yüksek seviyelere çıktığı fark edilmeyip yola devam edilmesinden dolayı zarar görür , işlevini yerine getiremez hale gelir bu duruma conta yanması denir.

Conta Yakan Araba Nasıl Anlaşılır ?

Bazı conta yanmaların da araç hareket yetisini kaybeder bu sebeple araçta bir arıza olduğu anlaşılır lakin bazı durumlarda araç hareket eder ama aşağıda bahsettiğimiz bazı arıza belirtileri ortaya çıkar eğer bu tarz belirtiler boy gösterdiyse aracınızı kontrol ettirmek üzere bir servise yada ustaya götürün.

  • Motor Soğutma Suyuna Yağ Karışması ; eğer aracınızın suyunda yağ varsa bu conta yanması belirtileri arasında en çok görülenler arasında yer almaktadır bu durumu motor soğutma suyu kapağını açarak kontrol edebilirsiniz bilindiği üzere su her zaman üstte kalır. Araç suyunun rengi siyaha yakın olacaktır.
  • Motor yağında su olması ; aracınızın yağında su varsa bu da aynı şekilde silindir kapak contasının zarar gördüğüne işarettir. Aracınızın yağının rengine bakarak bu durumu anlayabilirsiniz. Bir köpüklenme olacaktır.
  • Aracın hararetinde dengesizlikler olur , ani yükselmeler görülür.
  • Araçta gaz yememe ve tekleme gibi durumlar görülür.
  • En büyük belirtiler arasında egzozdan beyaz duman atması görülür.

Yukarıda yazdığımız arıza belirtileri conta yandığı zaman görülen arıza belirtileri olduğu gibi başka arızalarda da bu belirtiler görülebilir bu sebeple aşağıda bahsi geçen testi uygulamak yararınıza olacaktır.

Silindir Kapak Contası Yanık mı Nasıl Kontrol Edilir ?

Şunu bilmelisiniz çatlak olan yani deforme olmuş yani yanmış olan conta motor kompresyonunda kaçağa neden olur bu kaçakta haliyle en yakın su çıkışına doğru basınç yapar. Şimdi gelelim silindir kapak contası sağlamlık testine ;

Yapmanız gereken işlem oldukça basittir. Aracınızın motoru soğuk halde iken aracı çalıştırın , radyatör kapağını yoksa genleşme kabının kapağını açın , içeriden biri gaza bassın ve bu sırada suyun taşıp taşmadığına bakın normal şartlarda bir taşma olmaması lazım eğer bir taşma varsa conta yanık yada motor bloğu çatlak diyebiliriz.

Önemli Not : Şu da bilinmelidir ki araç hiç hararet yapmamasına rağmen zamanla oluşan deformasyondan dolayı conta zarar görüp yanabilir bu sebeple araç hararet yapmamış olsa bile yukarıda yazılı olan belirtilerden biri yada bir kaçı aracınızda varsa derhal size en yakın servise giderek aracınızı kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

Conta Yakmak Ne Kadar Masraf Çıkarır ?

Conta yanması her araç için farklı maliyetlerle çözülen bir sorundur diyebilirim çünkü her aracın parça fiyatı farklı olduğu gibi her aracın motor açma işçilik fiyatı da farklıdır. Şöyle ki 90 model bir Renault Broadway conta yanması 600 liraya mal olurken 2015 model bir Opel Astra’nın conta yakma maliyeti 10.000 lira civarındadır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir