OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Radyatör Kapağı Arızası Nasıl Anlaşılır, Radyatör Kapağı Bozulursa Ne Olur

Soğutma sisteminde üstlendiği görevle dikkat edilmesi gereken bir parça olan radyatör kapağının görevleri , arızasının nasıl tespit edileceği ve bu parça bozulursa ne olur gibi konularda bilgilerin yer alacağı yazımızı okuyarak bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Radyatör Kapağı Ne İşe Yarar ?

Radyatör kapağı motor soğutma sisteminde büyük önem arz eden lakin bir çok sürücü tarafından önemi bilinmeyen bir parçadır. Sanıldığının aksine sadece radyatörden su sızmasını engellemekle görevli değildir. Kimi araçlarda radyatör üstünde yer almakta kimi araçlarda ise genleşme kabında yer almaktadır. Radyatör kapağı temel olarak esas alındığında 2 büyük görev üstlenmektedir.

  1. Bu görevlerden ilki motor soğutma sisteminde yüksek ısılarda ve yüksek basınçlarda motor soğutma suyunun sızdırmazlığını sağlamak ve aracın su eksiltmesini önlemektedir.
  2. Bu parçanın bir diğer görevi ise parçanın içinde yer alan yağlar ve hava çıkış valfleri sayesinde motor soğutma sistemindeki basıncı olması gereken seviyede tutmaktır.

Radyatör Kapağı Kaç Bar Olmalı ?

Radyatör kapakları araçtan araca fark eden bir parçadır bu sebeple tek bir ölçüde değildir. Araçların marka ve modeline göre farklılık gösteren bu parça genellikle 0.8bar ile 1.1bar arasındadır.

Radyatör Kapağı Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Araçlarda yer alan bir çok parçada olduğu gibi Radyatör kapağının da bozulduğunu gösteren belli başlı durumlar bulunmaktadır. Kapağın arızalı olduğunu aşağıdaki durumlar söz konusuysa anlayabilirsiniz.

  • Radyatör kapağı sağlam tutmuyorsa yani elle çektiğinizde geliyorsa kapak arızalıdır.
  • Kapak tam oturmuyorsa yine arızanın göstergesidir.
  • Kapak kapanırken zor dönüyor ve kapanırken son kilit kısmı oturmuyor , tık sesi gelmiyorsa kapak arızalıdır.
  • Kapaktan su sızıyorsa yine arızaya işarettir.

Aracınızda motor suyu fazla yada normal seviyelerde duruyorsa lakin kapağı açtığınızda su seviyesi çok aşağı düşüyorsa yine kapağın arızalı olduğuna işarettir.

Radyatör kapağı Bozulursa Ne Olur ?

Bu parça bozulduğunda sizi yolda bırakacak arızalara genelde sebep olmaz lakin uzun süre bakılmazsa çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Kapak bozulduğundan şunlar olabilir.

  • Radyatör kapağı gereksiz yere su sızdıracağı için motor soğutma suyu devamlı azalacaktır.
  • Motor soğutma suyu yedek su deposundan basınçla beraber fışkıracaktır.
  • Araçta hararet sorunlarına yol açabilmektedir.
  • Devirdaimin doğru bir şekilde yapılmasına engel olabilmektedir.

Radyatör kapağı bozuksa , açık unutulmuşsa yada tam olarak kapatılmamışsa motor soğutma sisteminde oluşabilecek arızalar bunlardır bu sebeple kapağı kapatmayı ve sağlam bir şekilde kapanıp kapanmadığını kontrol etmeyi unutmayın.

Dikkat etmenizi önereceğim en önemli konu şu olacaktır. Kesinlikle ve kesinlikle aracınızda motor sıcakken radyatör kapağını açmayın , illa ki açmanız gerekirse üstüne bir havlu geçirerek yavaş yavaş açmanızı öneririm.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir