OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur, Sertleşmiş Direksiyon Nasıl Yumuşatılır

Direksiyon neden sertleşir sorusu her zaman araç sürücülerinin kafasına takılan sorular arasında yer almaktadır. Aslında basit ama ihmal edilen bakımlar , dikkate alınmayan küçük arızalar yada başa bela olan mekanik araç arızaları bu duruma sebep olmaktadır. Bu yazımızda sizlere bu konuyu detaylı şekilde aktarmaya çalışacağız böylece sertleşmiş direksiyon nasıl yumuşatılır öğrenmiş olacaksınız.

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur ?

Araçlar hidrolik direksiyon , elektrikli direksiyon ve kuru direksiyon olarak 3 kısma ayrılır. Yazımızın bu kısmında hidrolik direksiyon sertleşmesi neden olur onu anlatmaya çalışacağım. Bu duruma sebep olan olayları madde madde sizlere aktarmaya çalışayım.

  • Hidrolik direksiyon yağınız bitmiş / azalmış olabilir.
  • Hidrolik direksiyon yağınız özelliğini kaybetmiş olabilir.
  • Lastiklerinizin ömrü bitmiş olabilir.
  • Aracınızın ön lastik basınçları olması gerekenin çok altında yada birbiri ile uyuşmuyor olabilir.
  • Direksiyon kutusu arızalı olabilir.
  • Aracınızın rot ayarı bozuk olabilir.
  • Hidrolik direksiyon pompası arızalı olabilir.
  • Amortisör arızaları yani amortisör patlak olabilir.

Bu yukarıda yer alan durumlar aracınızın direksiyonunun sertleşmesine sebep olmaktadır.

Sertleşmiş Direksiyon Nasıl Yumuşatılır ?

Aracınızın direksiyonu sertleşmeye başladıysa ve bu sertleşme gün geçtikçe çoğalıyor ve canınızı sıkıyorsa izlemeniz gereken yol ucuzdan pahalıya doğru olmalı ve doğru şekilde anlaşılmalıdır. Şimdi aşağıda belirttiğim gibi bir kontrol sağlarsanız yapabileceğiniz işlemleri anlatacağım böylece eğer mekanik bir sorun yoksa hiç bir tamirciye uğramadan sorununuzu çözebilirsiniz.

  1. İlk olarak aracınızın lastik basınçlarını kontrol edin çünkü eğer lastikleriniz inmişse bu direksiyonun zor dönmesine sebep olacaktır. Ön 2 lastiğin basıncı doğru seviyede birbiri ile aynı olmalıdır.
  2. Daha sonra aracınızın hidrolik direksiyon yağını kontrol edin azalmış ise ilave edin bitmişse ilk önce bir kaçak var mı , herhangi bir hortum çıkmış mı bakın eğer böyle bir durum yoksa yağınızı doldurun. Araçta yer alan bütün yağlar gibi direksiyon yağının da belli periyotlar ile değişmesi gerekmektedir. Direksiyon yağı değişim zamanı geldiyse bir yağ servisine giderek direksiyon yağını değiştirin.
  3. Ön rot ayarını kontrol etmeniz gerekmektedir , bunun için yapmanız gereken aracınızın direksiyonu düz konumda iken el freni çekik durumda ön tekeri bir eliniz içten diğer eliniz dıştan sallamaya çalışın eğer lastikte boşluk yoksa rot ayarı doğrudur fakat lastik dönme yapıyor boşluk varsa rot ayarı gerekmektedir. Bu durumda size en yakın rot balans servisine giderek aracınıza bir rot ayarı yaptırmalısınız.
  4. Süspansiyon sisteminde bir sorun var mı aracınızın amortisörleri patlak mı kontrol etmelisiniz. Bunun için ilk önce aracınızın ön amortisörlerinde yağ kaçakları var mı bakın çünkü yağ kaçağı varsa amortisör patlak değişmesi gerekiyor demektir onun dışında yağ yoksa amortisörün üst kısmından doğru aracınıza aşağı doğru bastırın sonra bırakın olması gereken durum siz basıp bıraktığınızda araç yukarı kalkacak ve duracaktır eğer siz aşağı kuvvet uygulamayı bıraktığınızda araç aşağı yukarı yaylanıyorsa yine amortisörlerin değişmesi gerekmektedir.
  5. Hidrolik direksiyon pompası arızası var mı onu anlamanız gerekir onu da şöyle yapabilirsiniz. Aracınızı çalıştırın rölanti de olduğunuz yerde direksiyonu sağa sola çevirin eğer direksiyon pompanız arızalıysa siz sağa sola çevirince ince bir vınlama sesi yani uğultu olacaktır. Eğer böyle bir durum varsa yapabileceğiniz bir şey yok aracınızın direksiyon pompası tamir edilmelidir. Bu mekanik bir arızadır bu sebeple ustalık gerektirmektedir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım bütün arıza tespitlerini kendiniz yapabilir ve çözümü anlayabilirsiniz. Detaylı olarak yazmaya çalıştım ama yine de anlamadığınız bir durum varsa yorum kısmından sorun yardımcı olmaya çalışayım.

Elektrikli Direksiyon Neden Sertleşir ?

Eğer yeni nesil bir aracınız varsa ve direksiyonunda sertleşme söz konusuysa yapmanız gereken şeyler oldukça kısıtlıdır. Bu konuda yapabileceklerinizi ve olası arızaları da aktarmadan geçmeyelim.

  • Direksiyon sigortası atmış olabilir.
  • Direksiyon sisteminde yer alan sensörlerden biri yada bir kaçır bozulmuş olabilir.
  • Bu bahsi geçen sensörlerin kabloları çıkmış , kopmuş yada soketleri gevşemiş olabilir.
  • Elektrikli direksiyon motoru bozulmuş olabilir.

Elektrikli direksiyon nasıl yumuşatılır diye soranlar illa ki olacaktır. Aslında bu durumda yapmanız gereken ilk şey direksiyon sigortasını kontrol etmek ve sonrasında aracınızı bir obd cihaz ile taratmak olacaktır. Çünkü kimi araçlarda direksiyon arıza lambası yanar kimi araçlarda da motor arıza lambası yanar. böylece aracı obd cihaza bağladığınızda sorunun ne olduğu ortaya çıkacaktır.

Direksiyon Aniden Sertleşti Ne Yapmalıyım

Aracınızla seyir halinde giderken aniden direksiyon sertleşti dönmeyecek hale geldiyse sorun ciddi olabilir şöyle ki ilk yapmanız gereken hemen aracınızın gösterge panelinde akü şarj lambası yanıyor mu , aracınızın harareti yükselmiş mi kontrol etmek olacaktır çünkü muhtemelen aracınızın V kayışı kopmuştur. Ani direksiyon sertleşmesine neden olan etken genelde bu olmaktadır. Eğer elektrikli direksiyonda ani bir sertleşme yaşadıysanız bakmanız gereken ilk yer direksiyon sigortası olacaktır sonrasında eğer o sağlamsa aracı stop edin tekrar çalıştırın muhtemelen sorun düzelecektir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir