Motor Arıza Lambası Neden Yanar, Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor Nasıl Söndürülür
|Motor arıza lambası sarı yanıyorsa ne yapmalıyım ve bu lamba nasıl söndürülür gibi sorular enjeksiyonlu araç sahiplerinin oldukça sık kullandığı sorular arasında yer almaktadır bu kapsamda sizleri detaylı bir şekilde bilgilendirmeye çalışacağımız bu yazımızda motor arıza lambası yanıyorsa sebepleri nelerdir ve arıza lambası nasıl söndürülür gibi konuları aktarmaya çalışacağız.
İçindekiler
Motor Arıza Lambası Neden Yanar ?
Neredeyse bütün araç arızalarında olduğu gibi motor arıza lambasının yanmasının da bir çok sebebi bulunmaktadır. Araçlarda çok sayıda sistem ve sensör motorun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır bu sebeple bu sistem yada sensörlerin herhangi bir tanesinde arıza varsa ve işlevini kısmen yada tam anlamıyla yerine getiremiyorsa yukarıda resmini de paylaştığımız motor arıza lambası sarı yanmaya başlayacaktır.
Motor Arıza Lambası Yandığında Ne Yapılır ?
Motor arıza lambasının yanmasının amacı aracınızda bir sorun var bir an önce bir servise yada tamirhaneye gitmeniz gerekiyor demektir lakin bu durumdan önce lambanın neden yandığını öğrenmek için eğer elinizde bir araç arıza tespit cihazı yani diyagnostik bir cihaz varsa kendiniz aracınızı bilgisayara bağlayarak arıza tespitini yapabilirsiniz bu durumda eğer arıza lambasını yakan unsur sizin çözebileceğiniz bir durumsa kendiniz halledip lambanın sönmesini sağlayabilirsiniz lakin eğer motor arızaları konusunda fikriniz yoksa kesinlikle kendiniz uğraşmadan bir servise gitmelisiniz.
Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür ?
Arıza lambasını söndürmek aslında oldukça basit bir işlemdir yapmanız gereken aracınızı bir obd araç arıza tespit cihazı yani diyagnostik bir cihazla taratarak lambanın neden yandığını görmek ve cihazda yer alan arızaları sil butonuna tıklamak yeterli olacaktır lakin burada dikkat etmeniz gereken örneğin motor arıza lambası egr valfinden kaynaklı yanıyor siz bu egr valfinde oluşmuş olan sorunu çözmeden arıza lambasını araç arıza tespit cihazı vasıtası ile silerseniz lamba söner lakin kısa süre sonra tekrar yanacaktır bu sebeple motor arıza lambasının sarı yanmasının sebebini tamir ettirdikten sonra arıza kodunu silmeniz gerekir.
Motor Arıza Lambası Yanıyorsa Sebepleri ?
Check Engine lambasını yani motor arıza lambasını yakan çok sayıda unsur yer almaktadır çünkü az önce de bahsettiğimiz gibi çok sarıda sensör ve çok sayıda sistem bu lambayı yakmaktadır lakin aşağıda yazdığımız hususlar bu lambanın yanmasına en çok sebep olan durumlardır.
- Katalizör Tıkanması ; egzoz sisteminde yer alan ve çevreye zararlı gazları daha az zararlı hale getirmeye yarayan katalizör bu lambanın yanmasına en çok vesile olan arızadır.
- Oksijen Sensörü Arızası ; enjeksiyonlu araçlarda yer alan ve bazı araçlarda 1 tane bazı araçlarda 2 tane olan bu sensör tıkandığında yada arızalandığında arıza lambası yanar. Arıza lambası yanan her 4 araçtan birinde sebep oksijen sensörüdür diyebiliriz.
- Egr Valfi Arızası ; egzoz geri dönüşüm valfi olarak ta bilinen bu parçada motor arıza lambasının yanmasına sebep olan en büyük unsurlardan bir tanesi olup genelde parça kurum bağlar ve temizlendiğinde arıza giderilir.
- Isı Sensörü ; motor suyu sıcaklığını ECU’ya yani motor kontrol ünitesine bildiren bu parça motor sıcaklığını yanlış bildirdiğinde arıza lambası yanar.
Bu arızalar sarı arıza lambasını yakan en büyük unsurlardır lakin bunun dışında boğaz kelebeği arızası , rolanti motor arızası, gaz kelebek sensörü , ateşleme sistemi ve hava yakıt karışımı bozuklukları da motor lambasını sarı yakar. Obd cihaz vasıtası ile tespiti yapılmalıdır.
Motor Arıza Lambası Yanıp Sönüyorsa Nedenleri ?
Motor arıza lambası sarı yanıp sönüyorsa bu aracınızda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Genelde bu tarz durumlarda motor kontrol ünitesi yani ECU aracın motorunu korumaya alabilir yani motor devrini kısarak aracınızın belli bir devirden yukarı çıkmasını engeller yani siz gaza da bassanız motor buna tepki vermeyecektir. Motor Arıza lambası yanıp sönüyorsa ve bu tarz arızalar boy gösterdiyse ilk olarak aracı stop edip tekrar çalıştırmayı deneyin genelde böyle yapıldığında sorun düzelir lakin sorun düzelse de yada düzelmese de aracı çalıştırdıktan sonra direkt olarak en yakın servise gitmelisiniz.