OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır, Turbo Neden Bozulur, Turbo Bozulursa Ne Olur

Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır, Turbo Neden Bozulur, Turbo Bozulursa Ne Olur

Turbo araç motorlarının olması gerekenden daha fazla hava çekerek daha yüksek performans göstermelerini sağlayan parçanın adıdır. Turboşarj motorlar yani halk dilinde turbo motorlar gücünü egzoz gazından almakta olup kendi başına çalışan bir sistem olduğu için motora güç sağlamasının yanı sıra bir klima gibi güç kaybına sebep olmayan iyi bir sistemdir.

Turbo Arıza Belirtileri Nelerdir ?

Turbo motor içerisinde hem yüksek ısılarda çalışmak zorunda olduğundan hem de devamlı basınçlı egzoz gazına maruz kaldığından bakımı yapılmaz ve kontrol edilmezse bozulabilir ve aşağıda paylaştığımız arıza belirtilerini göstermektedir.

Çekiş Düşüklüğü ; turbo araçlar motora ekstradan güç kattığı için arızalandığında özellikle yüksek devirlere çıkmakta zorlanır çünkü turbo 1700-2000 devir civarı çalışmaya başlamaktadır yani araç devirlenmekte zorlanır.

Yakıt Artar ; araç turbo ile birlikte yüksek devirlere çok hızlı bir şekilde kolaylıkla çıkabilmektedir lakin turbo arızalanırsa yüksek devirlere çıkmak için çok fazla yakıta ihtiyaç duyacağı için aracın çok yakması kaçınılmaz bir durum olur.

Yağ Eksiltme ve Yağ Yakma ; turbo devamlı yağlanarak soğuyan ve çalışan bir sisteme sahip olduğundan eğer bu parça arızalanırsa bu muhtemelen aracın yağlama sistemine verdiği zarardan dolayıdır bu durumda aracınızın yağ yakarak yağ eksiltmesine sebep olmaktadır.

Egzozdan Mavi Duman Gelmesi ; az önce de söylediğimiz gibi turbo arızalandığında yanma odasına motor yağı girecektir bu durumda aracınızdan 1700 devirden sonra yani turbo aktif olduğunda egzozdan mavi duman gelmesi şikayeti boy gösterecektir.

Motordan Ses Gelmesi ; aracınızın motorundan normal dışı sesler duyulur lakin bu sesler araç devirlenirken kendini daha çok belli etmektedir.

Yukarıda bahsettiklerimiz aracınızda turbo arızalı ise görülebilecek arıza belirtileri arasında yer almakta lakin bunların hepsi başka arızalarda da görülmektedir bu sebeple aşağıda bahsi geçenleri dikkate almanızı öneririz.

Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır ?

  • Turbo arızasını anlamanın ilk yolu turbodan gelen sestir. Turbodan ıslık tarzı bir ses geliyorsa yani aracınızın motorundan ıslık benzeri bir ses geliyorsa turbo arızalıdır diyebiliriz.
  • Aracınız yağ yakıyor ve bunun etkisiyle egzozdan mavi duman atıyorsa aracınızın turbosu arızalıdır diyebiliriz lakin bu mavi dumanın devamlı olması segman yada subaplardan kaynaklıdır eğer mavi duman sadece turbo aktif olduğunda geliyorsa buna turbo arızalıdır diyebiliriz.
  • Son olarak aracınızda başka arıza yoksa turbo arızalarında aracınız ani hızlanmalar yapamayacaktır bu tarz bir sorun yaşıyorsanız turbo arızalıdır diyebiliriz.

Turbo Neden Bozulur ?

  • Turbo devamlı yağlanması gerekir eğer yağlanma sisteminde bir arıza varsa aracınızın turbosu kısa sürede bozulacaktır.
  • Kalitesiz yağ kullanımı devamlı sıcak bir çalışma şekline sahip olan turboda aşınmayı engelleyemez bu durumda aracınızın turbosu bozulabilir.
  • Kirli hava filtresi turbonun en büyük düşmanları arasında yer almaktadır.

Yani anlayacağınız aracınızın periyodik bakımlarını zamanlı yaparsanız , kaliteli yağ kullanırsanız turbo daha uzun ömürlü olacaktır.

Turbo Bozulursa Ne Olur ?

Aracınızın turbosu bozulursa yukarıda bahsi geçen çok sayıda arıza ve arıza belirtisi aracınızın başına musallat olacaktır bunların yanı sıra turbonun bozulması aracınızın egzoz hattına direkt olarak zarar vermekte lakin kendi başına çalışan bir sistem olduğundan motor ömrüne dolaylı yoldan uzun vade de zarar vermektedir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir