OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araba Neden Hararet Yapar, Araba Hararet Göstergesi Normalde Kaç Olmalıdır

Araçlarda oluşan hararet arızası en çok karşılaşılan soğutma sistemi arızaları arasında yer almaktadır. Arabada hararetin neden olduğunu anlayabilirseniz eğer çözümü de anlamanız gayet kolay olacaktır. Bu yazıda sizlere araba neden hararet yapar ve aracın hararet göstergesi kaç olmalıdır yani kaç olursa normal değer kaç olursa araç hararet yapmış sayılır onu aktarmaya çalışacağım.

Hararet Nedir , Arabada Hararet Ne Anlama Gelir ?

Her araç sürücüsünün ve sürücü adayının duyduğu araç terimlerinden bir tanesi olan hararet nedir diye bilmeyenler için kısa ve öz bir açıklama yapalım ki herkese hitap etmeyi başaralım. Arabalar su soğutmalı motor yapısına sahip araçlardır bu kapsamda motorun normal çalışma sıcaklığında tutulması için suya ihtiyaç duyulmaktadır. Hararet denilen olan motor soğutma suyu sıcaklık değeridir. Bu motor suyu sıcaklığını yani harareti sürücülere hararet müşürü vasıtası ile ön ekranlı kısımda genelde yakıt göstergesinin yan kısmında yer alan hararet göstergesi göstermektedir.

Araba Hararet Göstergesi Kaç Olmalıdır ?

Arabalar da ideal motor çalışma sıcaklığı oldukça önemlidir bu sebeple aracın harareti ciddi önem taşımaktadır. Aracınızın harareti çok düşükte olsa motora zarar verir çok yüksek olursa da motora zarar verir bu sebeple ideal çalışma sıcaklığında olması gerekmektedir.

Araba hararet göstergesi normal değeri 90 derecedir. Aracınızın motor sıcaklığı yani harareti 90 derece de ise bu aracınızda bir hararet sorunu olmadığını gösterir çünkü araçlarda normal şartlarda termostat 92 derecede açılır ve motora soğuk su girer ve 87 dereceye indirince kapanır böylece hararet daha aşağı seviyelere inmez. Siz hararet göstergesinde devamlı aracı 90 derecenin üzerinde görürsünüz.

Not : Eğer aracınızda yazlık termostat bulunuyorsa yada yazlık fan müşürü bulunuyorsa bu durumda hararet araçta sonra değiştirilmiş olan bu parçaların hangi sıcaklık değerini gösterdiği ile alakalı olarak değişmektedir lakin her halükarda maksimum sıcaklık değeri 90 dereceyi geçmez.

Araba Neden Hararet Yapar ?

Aracı hararet yapmış olanların yada aracı hararet yapmasın isteyenlerin ortak sorunu olan araç neden hararet yapar sorusunun cevabını sizlere aktarmaya çalışalım. Aşağıda madde madde sizlere bu hararet sorununa sebep olan etkenleri aktarmaya çalışacağım dikkatlice okursanız bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Termostat Arızası ; arabalarda motora soğuk suyun girmesini ve motorun soğumasını sağlayan parçaların başında termostat gelmektedir. Termostat açık kalırsa motora devamlı su girişi olur ve hararet çok düşük olur lakin termostat kapalı kalırsa motora soğuk su girişi olmaz bu durumda araç hararet yapar.

Radyatör Fanı Arızası ; Araçta radyatörde yer alan suyu soğutmaya yarayan radyatör fan motoru arızalıysa yada sigortası atmışsa yada elektrik tesisatında bir kopukluk varsa radyatörde yer alan su soğumayacak ve motor içine soğutulmuş su girmeyecek böylece motor soğumayacak ve araba hararet yapacaktır.

Devirdaim Pompası Arızası ; Araçlarda motor suyunun sistemde düzenli bir şekilde dolaşmasını sağlayan Devirdaim Pompası arızalanırsa eğer motor için su dolaşmayacak ve bu durumda araç yine hararet yapacaktır.

Radyatör Tıkanıklığı ; motora girecek soğuk suyun tutulduğu radyatörde bir tıkanıklık söz konusu olursa yine hararet başınıza bela olacaktır.

Fan Müşürü Arızası ; bu parça arızalandığında aracınızın radyatör fanı çalışmayacak ve bu sebeple radyatördeki su soğumayacak hal böyle olunca arabanız hararet yapacaktır.

Yukarıda madde madde aktarmaya çalıştığım bu durumların her biri aracınızın hararet yapmasına sebep olmaktadır.

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur ?

Sıkça sorulan sorular arasında yer alan bu duruma dikkat kesilmenizde fayda görüyorum çünkü oldukça ciddiye alınması gereken bir arızadır.

Aracınız hararet yaparsa ve siz bunu hemen fark etmezseniz eğer çok ciddi bir arıza olan silindir kapak contası yanması sorunuyla karşı karşıya gelirsiniz hal böyle olunca aracınız sürülemez hale gelir ve bir servise götürülmesi gerekir ayrıca bu araçtan araca farklılık gösteren arıza tipi hiç te ucuza tamir edilmemektedir ki zaten en pahalı arızalar arasında yer almaktadır.

Aracınız hararet yaparsa ve siz bunu hemen fark ederseniz ve aynı zamanda müdahale ederseniz herhangi bir sorun olmadan durumdan kurtulmanız mümkündür. Hararet yapan araca nasıl müdahale edilir yazımızı okuyabilirsiniz yada hiç bir şey bilmiyorsanız aracı stop edip soğumasını bekleyebilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir