OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Epc Ne Demek, Epc Işığı Neden Yanar, Epc Arızası Nasıl Giderilir, Epc Işığı Nasıl Söndürülür

Epc yeni nesil benzinli ve dizel araçlarda yer alan bir kontrol sistemidir diyebilirim zaten yabancı kökenli bir kelime olan Epc’nin açılımı elektronik güç kontrolü demektir. Kolay söylenen bir kelime olsa da Epc arızası araçlar için tam bir baş belasıdır. Bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağımız konu Epc arızası nasıl giderilir hakkında olacaktır.

Epc Ne Demek, Epc Işığı Neden Yanar, Epc Arızası Nasıl Giderilir, Epc Işığı Nasıl Söndürülür
Epc Işığı Neden Yanar , Epc Işığı Nasıl Söndürülür

Epc Ne Demek ?

Epc genel olarak söylemek gerekirse araç içinde yer alan bütün elektronik sistemi kontrol eden bir sistemin beynidir diyebiliriz. Epc açılımı yabancı olarak ” Electronic Power Control ” demektir yani elektronik güç kontrolü anlamına gelir bu da çok büyük bir kitleye hitap ettiğini gösterir. Yeni nesil olarak tabir edilen araçlarda özellikle Volkswagen , Skoda , Seat ve Audi grubu araçların çoğunda yer alan bu sistem çok sayıda sensör ile ilişkisi olduğundan Epc nedir sorusu bu markalarda araca sahip olan herkesin kafasına takılan bir sorudur. Aracınızda elektronik bir arıza boy gösterdiğinde sizi uyaran ve en yakın servise gitmeniz için olarak sağlayan sisteme Epc denir diyebiliriz.

Epc Işığı Neden Yanar ?

Az öncede anlatmaya çalıştığım üzere Epc araçta yer alan bütün sensörler , motorun düzgün çalışmasına olanak sağlayan elektronik sistemler , fren sistemleri , yakıt sistemi ve egzoz sistemi gibi bir çok parçayı kapsamaktadır. Epc ışığını yakan en büyük arızalar arasında boğaz kelebeği arızası , abs arızası ve esp arızası yer almaktadır bunun yanı sıra aracınızın şarj dinamosu arızalıysa ve gerekli akımı üretemiyorsa bu durum sensörlere gerekli akımın gitmemesine sebep olur böylece Epc ışığı yanmaya başlar. Bu bahsi geçenler bu ışığın en çok yanmasına sebep olanlardır lakin bunların yanı sıra aşağıda yer alan arızalarda bu ışığın yanmasına sebep olur.

  • Boğaz kelebeğinin pis olması yada arızalı olması
  • Abs sisteminde yada abs sensöründe bir arıza olması
  • Direksiyon sensörünün arızalı olması
  • Viraj sensörünün arızalı olması
  • Motorda yer alan motorun doğru çalışmasını sağlayan sensörlerin herhangi birinde elektronik arıza meydana gelmesi
  • Motor içerisinde yer alan segman , piston ve subaplarda bir arıza olmasından dolayı motorun düzgün çalışmaması

Bu yukarıda bahsi geçen her arıza Epc Lambasının yanmasına sebep olabilir bu sebeple hafife alınmayacak kadar önemli bir durum olduğundan Epc ışığının yanmasının sebepleri araştırılmalıdır.

Epc Arızası Nasıl Giderilir ?

Anlatmaya çalıştığım üzere çok basit şeylerden dolayı yandığı gibi çok kritik bölgelerde oluşan arızalardan dolayı da yanan Epc arıza lambası yanmaya başladıysa bu arızayı gidermenin yolu sorunun nereden olduğunu bulmaktan geçmektedir çünkü arızanın kaynağını bulamazsanız bu arızayı da gideremezsiniz.

Gaz Yememe ; eğer aracınızda epc ışığı yanmaya başladıysa ve aracınızda gaz yememe sorunları , debriyaja bastığınızda yada vitesi boşa dlığınızda stop etme sorunları boy gösteriyorsa boğaz kelebeğiniz arızalı yada pistir bu kısım kontrol edilmelidir.

Abs Işığı Yanıyorsa ; aracınızda epc lambası ile birlikte abs lambasıda yanmaya başladıysa anlamalısınız ki aracınızın abs sisteminde bir sorun var bu durum epc lambasının yanmasına sebep oluyor böylece abs sisteminde yer alan sorunu çözdüğünüzde epc arızası da giderilmiş olacaktır.

Fren Arızası ; aracınızın frenlerinde bir sorun var ve bu duruma istinaden aracınızda epc ışığı yanmaya başladıysa fren pedalı fren basın sensörü , fren merkezi ve tesisatında sorun olabilir bunlar kontrol edilmelidir.

Direksiyon Arızası ; yeni nesil araçlarda yer alan elektronik direksiyon sisteminde yer alan 3 4 tane sensörden herhangi biri arıza verirse yine bu arıza ışığı yanar bu durumda arızalı sensör değişerek olaya çözüm bulunur.

Bu anlattıklarım böyle devam eder anlayacağınız epc ışığının yanmasıyla birlikte aracınızda oluşan arızayı bulmak epc arızasının giderilmesini kolay hale getirir.

Epc Işığı Nasıl Söndürülür ?

Epc sistemi araçta ECU yani motor kontrol ünitesi ile ortak çalışan bir sisteme sahiptir. Özellikle Volkswagen passat , polo , golf , bora , mercedes , seat , skoda ve audi gibi marka araçlarda yanan bu ışığı söndürmek için az önce de anlattığım gibi arızanın kaynağını bulup sorun çıkartan kısımda yer alan arızayı bulmak sonrasında da aracınızın beynine bir Obd cihaz yardımı ile bağlanmak ve oradan arızayı söndürmek gerekmektedir.

İlk olarak hiç bir şeye girişmeden önce anlık elektronik bir arızadan dolayı yanmış olabileceğini düşünerek yanınızda bir obd cihaz varsa aracınızı stop edin ve Ecu yani motor kontrol ünitesine bağlanın sonra Epc arıza ışığını oradan söndürün eğer lamba söndükten sonra tekrar yanmazsa arıza giderilmiş demektir eğer lamba tekrar yanarsa obd cihaz yardımı ile araçta yer alan arıza kodlarını okutarak arızanın kaynağını bulup tamir ettirmek sonrasında da Epc ışığını söndürmek gerekir.

Epc Işığı Yanınca Ne Yapılır ?

Bu arıza ışığı yandığında araç bazen kendini korumaya alabilir böylece 2000 devri geçmez ve aracı stop ederseniz bir daha çalışmaz bu tarz bir koruma durumu başınıza geldiyse bir çekici çağırarak aracı servise götürmeniz gerekir eğer durum bu kadar vahim değilse yavaş ve dikkatli olarak aracı herhangi bir servise kadar kullanabilirsiniz ama bilmelisiniz ki bu durum oldukça tehlikelidir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir