OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Conta Neden Yanar, Silindir Kapak Contasının Yanmasının Sebebi Nedir

Conta yanması neredeyse her araç sürücüsünün duyduğu lakin uzak durmak istediği arızaların başında gelmektedir. Eğer sizin de başınıza bu tarz bir araç arızası geldi ve bunun sebebini öğrenmek istiyorsanız doğru yere geldiniz diyebilirim. Silindir üst kapak contası neden yanar konusuna değineceğimiz bu yazımızda bu konuda fikir almanız mümkündür.

Conta Neden Yanar, Sİlindir Kapak Contasının Yanmasının Sebebi Nedir

Silindir Üst Kapak Contası Nedir ?

Sıklıkla toplumda bu parçanın adını duymanız mümkündür lakin bir çok kişi parçanın işlevi konusunda fikir sahibi değildir. Silindir kapak contası namı diyar conta motor kısmında yer alan silindir üst kapağında bulunan bir parçadır. Parçanın kendi fiyatı oldukça uygundur ki en iyilerine bile 100 liralara ulaşmanız mümkündür lakin bu parçayı değiştirmek çok işçilik gerektirdiği için bu arızanın tamiri malzeme fiyatının en az 10 katına çıkmaktadır.

Silindir üst kapak contası motor içinde motor yağının ve motor soğutma sıvısının gezdiği parçadır. Bu parça üzerinde yer alan kanallar sayesinde aracınızın motor yağlanır ve ısındığında soğutulur.

Conta Neden Yanar ?

Silindir kapak contasının yanmasına sebep olabilecek bir çok etken bulunmaktadır ama bunları büyük bir genellemeye alırsak eğer 3 etken bu duruma sebep olmaktadır.

  • Motor Soğutma Sıvısı
  • Hava
  • Motor Yağı

Yukarıda yer alan bu 3 etken conta yanmasına sebebiyet vermektedir şöyle ki aracınız susuz kalırsa conta yanar, aracınız yağsız kalırsa conta yanar ve aracınızın radyatör fanı çalışmıyorsa havasız kalır ve conta yanar. Conta yanmasın istiyorsanız aracınızı susuz , havasız ve yağsız bırakmayın.

Yukarıda genelleme kısmını yaptık şimdi biraz detaya inmeye çalışalım ki anlamanız daha basit olsun.

  1. Termostat arızalarında aracın conta yakması mümkündür. Termostat kapalı kaldığında araç conta yakar.
  2. Devirdaim arızalarında conta yanar.
  3. Radyatör fanı arızalarında conta yanar.
  4. Radyatör tıkalıysa conta yanabilir.
  5. V kayışı koparsa conta yanar.
  6. Aracınız susuz çalışırsa conta yanar.
  7. Aracınız yağsız çalışırsa conta yanabilir.

Yukarıda yer alan bu durumlar contanın yanmasına sebebiyet veren araç arızaları arasında yer almaktadır.

Her şey sağlam bir bir arıza yok ama conta yine yandı diyenler illa ki olacaktır. Arkadaşlar silindir kapak contası araç üzerinde yer alan her parça gibi belli bir ömre sahiptir. Parçanın deforme olması da contanı yanmasına sebebiyet vermektedir bu sebeple motor kısmında yapılan işlemlerin durumuna göre eğer motor açılmışsa arızalı olmasa bile yeni değişilmemişse contanın kesinlikle değişilmesi gerekmektedir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir