OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Egzoz Kokusu Neden İçeri Gelir, Egzozdan Neden Koku Gelir, Çiğ Yakıt Kokusu Neden Olur

Egzozdan koku gelmesi sıklıkla karşılaşılan araç arızaları arasında en rahatsız edici türlerden bir tanesidir bu sebeple bu tarz bir arızaya maruz kalan herkes biran önce bu sorunun çözümlerini aramaya başlamaktadır.

Egzoz Kokusu Neden İçeri Gelir, Egzozdan Neden Koku Gelir, Çiğ Yakıt Kokusu Neden Olur

Egzozdan koku geliyorsa ne yapılır merak ediyorsanız söylemem gereken ilk şey bu arızayla araç kullanmamanızı öneririm çünkü kokunun yoğunluğuna ve dumanın boyutuna göre zehirlenmeniz bile mümkündür ayrıca dikkatinizi de dağıtabilmektedir.

Egzoz Kokusu Çeşitleri Nelerdir ?

Egzozdan gelen kokunun çeşidine göre uygulanması gereken tamir yöntemi vardır bu sebeple doğru teşhis oldukça önemlidir. Aşağıda sizlere egzoz kokusu arızası olan durumları yazalım siz de bilin bu durumları.

  • Egzozdan çiğ yakıt kokusu gelmesi
  • Egzozdan benzin kokusu gelmesi
  • Egzozdan mazot kokusu gelmesi
  • Egzoz kokusunun içeriye girmesi
  • Egzozdan çürük yumurta kokusu gelmesi
  • Lpg’li araçlarda sadece benzinde benzin kokusu gelmesi

Yukarıda bahsi geçen bu arızaların her birinde farklı teşhis yöntemi uygulanmakta olduğundan arızayı doğru anlamak araç sürücüsünün ve motor ustasının vazifesidir.

Egzozdan Neden Çiğ Yakıt Kokusu Gelir ?

Lpg , Benzin yada dizel fark etmez aracınızın egzozundan çiğ yakıt kokusu geliyorsa bu dikkate alınılması gereken bir durumdur çünkü egzozdan çiğ yakıt kokusu gelmesi demek sizin yakıtınızın otomatikman paranızın boşa gidiyor olmasıdır.

Çiğ yakıt kokusu geliyorsa demek yakıt yakılamıyordur bu durumda aracınızın yakıt türüne göre müdahale yapılması gerekir.

Lpg’li Araçlarda ; bu koku gazlı araçlarda geliyorsa sebebi genelde 2 tanedir aslında bir çok sebebi olur ama %90 2 seçenek çıkmaktadır. Bunlardan ilki ateşlemenin zayıf olması yakıtın yakılamamasına sebep verir bir diğeri ise yanlış gaz ayarı yapılması da bu duruma sebep olur.

Benzinli Araçlarda ; egzozdan çiğ yakıt kokusu geliyorsa bu ilk olarak aracınızın ateşleme sisteminde bir sorun olabileceğine işaret olabileceği gibi aynı zamanda enjektörlerinde de bir arıza olabileceğini göstermektedir.

Dizel Araçlarda ; egzozdan çiğ yakıt gelmesi %99 ihtimalle enjektörlerde arıza olduğunu ve genelde bu arızanın enjektör işemesi olduğunu gösterir.

Egzoz Kokusu Neden İçeri Gelir ?

Egzozdan koku geliyor ve aynı zamanda gelen bu koku içeri giriyorsa bu çok can sıkıcı bir durumdur. Buna sebep olabilecek bir kaç etken bulunmaktadır.

Egzoz patlaksa eğer egzoz gazı kokusu araçtan içeri girebilmektedir ve bunun yanı sıra ciddi bir ses artışı da olmaktadır.

Manifolt contası ömrünü tüketmişse , doğru montaj yapılmamışsa aracınızın motor kısmından içeri egzoz kokusu gelir , aynı zamanda aracınızda kötü bir ses artışı olur ve buna ek olarak aracınızda performans düşüklüğü ve yakıt artışı gibi arızalar görülür.

Egzozdan Çürük Yumurta Kokusu Neden Gelir ?

Egzozda yumurtanın ne işi var demeyin aynen yazdığım gibi bazı arızalarda egzozdan bildiğiniz çürük yumurta kokusu gelir o kadar kötü bir kokudur ki aynı böyle bozulmuş yumurta gibi kokar.

Bu kötü kokuya sebep olan durum ise 2 tanesidir. Bunlardan ilki katalizör arızası diğeri ise partikül filtresi arızasıdır. Bu tarz bir durum varsa zaten genelde arıza lambası yanar ama yanmıyorsa bile direkt olarak bir egzozcuya yada motorcuya gidip aracınızı kontrol ettirin.

Egzozdan Benzin Kokusu Gelmesinin Sebebi Nedir ?

Bu anlatmaya çalışacağım olay sadece Lpg’li araçlar içindir. Aracınızda lpg ile kullanımda herhangi bir koku yada bir şikayet olmayıp aracı benzinde kullanırken yoğun bir egzoz kokusuna maruz kalıyorsanız bu genelde oksijen sensörü arızalarında görülmektedir.

Bu konuyla alakalı sizlere aktaracaklarım bunlardan ibaret yine aklınıza takılan bir şey varsa buradan yada Oto Klinik Youtube kanalından benimle iletişime geçerseniz elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Egzoz kokusu olmadan yapılan yolculuklar dilerim.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir