OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır, Neden Bozulur, Dizel Yakıt Pompası Tamiri

Dizel araçlarda yakıt sisteminin beyni olarak tabir edebileceğimiz mazot pompasının doğru bir şekilde çalışması aracın tam performans çalışması için çok önemlidir bu kapsamda mazot pompası arızası nasıl anlaşılır , belirtileri nelerdir , neden bozulur ve tamiri ile alakalı konularda bu yazımızda sizleri aydınlatmaya çalışacağım.

Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır, Bozulursa Ne Olur, Dizel Yakıt Pompası Tamiri
Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır, Bozulursa Ne Olur, Dizel Yakıt Pompası Tamiri

Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Dizel yakıt pompası halk dilince mazot pompası olarak bilinen bu parça arızalandığında araçta çok köklü arızalar boy gösterecektir. Her araç arızasında olduğu gibi yakıt pompası arızasında da çok sayıda arıza belirtisi boy gösterecektir bu sebeple olayı doğru teşhis etmek oldukça önemlidir.

  • Bu parça arızalandığında egzozdan gelen siyah duman kaçınılmaz bir hal alır çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler aracın çalışmasını etkiler ve yanma odasında olması gerekenden fazla yada az yakıt olur bu durumda araç siyah duman atar. Zaten aracınızın egzozundan siyah duman geliyorsa bunun 3 sebebi olur enjektör arızası , egr valfi arızası yada mazot pompası arızasıdır.
  • Dizel pompası arızasında aracınızda görülmesi kesin olan bir diğer arıza ise aracın sabahları özellikle ilk çalışma anında ve kışın soğuklarda geç çalışma yada çalışmama sorunları olacaktır.
  • Aracınız çok yakmaya başlayacak lakin bu yüksek yakıt sarfiyatının aksine aracınızın performansında ciddi anlamda azalma olacaktır eğer bu tarz bir durum varsa aracınızda yani yüksek yakıt düşük performans gibi kesinlikle mazot pompası arızasından şüphelenmelisiniz.
  • Aracınız normal rolanti de çalışıyor yada düşük devirlerde çalışıyor lakin ani gaza yüklenmelerde tekleme yada boğulma gibi şikayetler boy gösteriyorsa yine bu parça arızalı olabilir.
  • Rolanti dalgalanmaları her yakıt sistemi parçasında olduğu gibi mazot pompası arızasında da görülmektedir.
  • Aracınızın yakıt pompasından normal dışında sesler geliyorsa yani şöyle normal şartlarda mazot pompasından bir miktar ses gelir sessiz bir ortamda vızıldama şeklindedir gürültülü bir ortamda durulmaz lakin aracınızın mazot pompasından ses her daim yüksek geliyorsa parça arızalıdır.

Yani anlayacağınız mazot pompası arızasında bir çok farklı arıza boy gösterecektir. Her biri birbirinden farklı ve can sıkıcı olan bu arızaların bazıları mazot filtresi değişim zamanı geldiğinde de görülmektedir bu sebeple eğer aracınızın mazot filtresi değişim zamanı geldiyse sesli çalışma dışında olan arıza belirtilerine sebep olacağından ilk olarak mazot filtresini değişmelisiniz.

Mazot Pompası Neden Bozulur ?

Araçta yer alan çok sayıda parça da olduğu gibi yakıt pompasının bozulmasının sebepleri arasında ilk sırada zamanla oluşan deformasyon yer almaktadır çünkü parça ilk marş anından stop anına kadar devamlı çalışmaktadır. Onun dışında mazot pompasının bozulmasının bir diğer sebebi aracınızda çeyrek deponun altında yakıtla gezmeniz , aracı devamlı rolanti devrinde kullanmanız , yakıt filtresini zamanında değiştirmemeniz ve son olarak ne olduğu bilinmeyen kötü yakıtlar kullanmanızdır.

Dizel Yakıt Pompası Tamiri ?

Mazot pompası tamiri şu şekilde yapılmaktadır demeyi çok isterdim ama lakin mazot pompasını tamir eden bir usta bulmak samanlıkta iğne aramaktan bile zor parça bozulduğunda değişimi gereklidir eğer parçanın bozuk olduğuna eminseniz kesinlikle kendinizi ustalarda boğuşmakta yormayın alın yenisini parçayı değiştirin.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir