OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Egzozdan Neden Mavi Duman Çıkar ? Egzozdan Mavi Duman Geliyorsa Çözümü Nedir ?

Egzozdan Neden Mavi Duman Çıkar, Egzozdan Mavi Duman Geliyorsa Çözümü Nedir

Araç arızaları arasında sürücülerin en çok karşılaştığı arıza tiplerinden bir tanesi olan Egzozdan mavi duman gelmesinin bir çok sebebi yer almakta olup bu yazımızda sizlere bu duruma sebep olan koşulları ve olası çözümlerini aktarmaya çalışacağız.

Egzozdan Duman Gelmesi Normal mi ?

Egzozdan duman gelmesi hoş karşılaşılmayan bir durumdur çünkü sağlıklı bir araçta egzozdan gözle görülür bir duman gelmesi mümkün değildir ayrıca bu duruma bir teşhis koyabilmek için ilk olarak egzozdan çıkan dumanın rengine göre tahmini bir arıza tespiti yapmak mümkündür. Burada dikkat etmeniz gereken husus bu dumanın hangi zamanlarda kendini gösterdiğidir. Yani duman ilk çalışma anında mı çıkıyor , hızlanırken mi çıkıyor yoksa devamlı mı oluyor bunun tespitinin yapılması gerekmektedir.

Egzozdan Neden Mavi Duman Gelir ?

Egzozdan çıkan beyaz ve siyah dumanda durumun nelerden kaynaklandığı ve bu sorunun çözümü çok fazla bir detay içermez kısa ve özdür lakin bu durum mavi duman için geçerli değildir çünkü mavi duman çıkmasına sebep olabilecek çok sayıda etken bulunmaktadır. Şimdi Sıra ile sizlere bu sebepleri ve çözümlerini aktarmaya çalışacağım.

Egzozdan İlk Çalışırken Mavi Duman Gelmesinin Nedenleri ;

Aracınızı kısa süreli bir park halinden sonra ilk çalışma anında egzozdan mavi duman geliyorsa bunun 2 sebebi sebebi bulunmaktadır.

  • Subap Keçeleri ; yağ keçeleri de olarak bilinen bu parçanın zamanla deforme olması , aşınması yada bozulması gerekmemesine rağmen motor yağının yanma odasına gitmesine sebep olmaktadır. Bu durumu engellemek için subap keçelerinin değişmesi gerekmektedir.
  • Kızdırma Bujileri ; ilk çalışma anında egzozdan mavi duman gelmesinin bir diğer sebebi dizel araçlarda bulunan kızdırma yani ısıtma bujilerinin düzgün çalışmaması yani değişim zamanının gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bu parçaların kontrolünü sağlayıp değişim yaparsanız sorununuz çözülecektir.

Egzozdan Devamlı Mavi Duman Gelmesinin Nedenleri ?

Şimdi gelelim devamlı gerçekleşen duman gelme olayına eğer aracınızın egzozundan ilk çalışma anından stop edene kadar sürekli olarak mavi duman geliyorsa sorunun kaynağına ve çözümünün ne olduğuna.

  • Segman Aşınması ; ilk olarak aracın pistonlarının en alt kısmında yer alan yağın silindirlerden sıyrılarak yanma odasında kalmasının engelleyen yağ segmanların da bir aşınma yada kırılma söz konusuysa bu bahsi geçen parça işlevini yerine getiremeyeceği için yanma odasına yağ gelecek ve aracınız yağ yakacaktır ve bu durum egzozdan mavi duman gelmesine sebep olacaktır. Bu durumun çözümü bazen sadece segmanların değişmesi bazende hem segman hem de pistonların değişmesinden geçmektedir bu sebeple oldukça maliyetli bir durumdur. Daha detaylı bilgi için Yağ Yakan Araca Ne Yapılır konulu yazımızı okumalısınız
  • Karter Havalandırma Valfi ; Egzozdan devamlı mavi duman geliyorsa bakmanız gereken bir diğer nokta karter havalandırma valfinde arıza var mı bakılmalıdır. Bu durumun çözümü yeni araçlarda karter havalandırma valfi değişimi eski araçlarda külbütör kapağı değişimi ile çözülmektedir.
  • Turbo Yağ Kaçakları ; bu durumda şöyle bir olay yaşanmakta egzozdan az mavi duman geliyor ve gaza yüklenince yani 2500 devri geçince mavi duman çoğalması şeklindedir. Eğer bu tarz bir sorun yaşıyorsanız aracınızın turbosuna tamir ve bakım yaptırırsanız sorununuz çözülecektir.

Egzozdan Mavi Duman Gelmesinin Nedenleri ve çözümlerini toparlamak gerekirse eğer tablo şu şekildedir.

  1. Subap Keçeleri
  2. Kızdırma Bujileri
  3. Yağ Segmanları
  4. Karter Havalandırma Valfi
  5. Külbütör Kapağı
  6. Turbo Yağ Kaçakları

Bu yukarıda bahsi geçen araç arızalarını gidermeniz durumunda aracınızın egzozundan mavi duman gelmesi söz konusu değildir. Eğer aklınıza takılan herhangi bir soru yada cevap varsa yorumlar kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz en kısa sürede sizlere cevap vereceğimizden şüpheniz olmasın.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir