OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Rolanti Motoru Adaptasyonu Nasıl Yapılır , Rolanti Motoru Ayarı Nasıl Yapılır

Rolanti Motoru Adaptasyonu Nasıl Yapılır , Rolanti Motoru Ayarı Nasıl Yapılır

Rolanti Motoru Ne İşe Yarar ?

Enjeksiyonlu araçlarda araçta gaza basmadığınız durumlarda yani gaz kelebeği kapalıyken aracın belli bir devirde stabil şekilde çalışmasını sağlayacak hava girişini sağlayan parça rolanti motorudur.

Rolanti Motoru Nasıl Çalışır ?

Rolanti ayar valfi ayağınızı gazdan çektiğiniz anda gaz kelebeği kapanınca devreye girer ve gaza bastığınız anda gaz kelebeği açıldığında devreden çıkar. Rolanti motorunun yaylı uç kısmının ne kadar açılıp kapanacağı yani aracın rolantisinin kaç olacağı rolanti motorunun ECU yani araç beyninden aldığı veriler ile gerçekleşir. Araç Arızaları arasında en yaygın olan Rolanti motoru arızası nasıl anlaşılır,belirtileri nelerdir konusunda fikir sahibi olmak isterseniz yazımızı okumaya devam edin.

Rolanti Motoru Adaptasyonu Nasıl Yapılır ?

Enjeksiyonlu araçlarda rolanti ayarı elle yapılmaz rolantiyi ECU yani araç beyni araçta yer alan sensörlerden aldığı verilere göre ayarlar ve bunu rolanti motoru yardımı ile uygular. Rolanti ayar valfi adaptasyonu arıza tespit cihazına bağlanmadan 2 şekilde yapılmaktadır.

1 – Araç Beynini Resetleyerek Adaptasyon : İlk olarak aracın ECU yani motor kontrol ünitesini resetleyerek yapılan ayar vardır bunda aracınızın kontağında anahtar takılı haldeyken ve aracınızın penceresi açık kapıları kapalı haldeyken akünün eksi kutup başını söküyorsunuz aradan 10 dk geçtikten sonra aracın aküsünü takıyor ve sonra kapıları açmadan camdan doğru uzanarak aracı çalıştırıyorsunuz böylece aracınızın beyni resetlenmiş oluyor bu durumda rolanti motoru da fabrika ayarlarına dönmüş oluyor.

2 – Makinesiz Rolanti Ayar Valfi Adaptasyonu : Bu durumda aracın kontağını açın ama aracı çalıştırmayın daha sonrasında aracın akü eksi kutup başını sökün ve 5 dk sonra aracın aküsünü geri bağlayın sonrasında marşa basmadan kontağı kapatın 10 sn sonra geri kontağı açın ve 10 sn sonra geri kapatın bu işlemi 6 sefer üst üste uygulayın ve 7. seferde aracın kontağını açtığınız gibi marşa basın böylece aracınızın rolanti motoru ayarı yapılmış olacaktır.

Yukarıda da belirttiğim gibi enjeksiyonlu araçlarda rolanti elle yapılabilen bir durum değildir araç beyninin gaz kelebek potansiyometresi , ısı sensörü , egr valfi ve maf sensörü gibi parçalardan aldığı verileri birleştirerek ayarlar ve bazı durumlarda rolanti motorunun kalibrasyonu bozulabilir bu tarz durumlarda bu size bahsettiğim 2 durum %60 – 70 civarı araçta çözüm olabilmektedir denemenizi tavsiye ederim.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir