OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araçlarda Motor Ömrü Ne Kadardır, Kaç Kilometredir , Motor Ömrünü Uzatmanın Yolları Nelerdir

Araçlarda Motor Ömrü Ne Kadardır, Kaç Kilometredir , Motor Ömrünü Uzatmanın Yolları Nelerdir

Araçlar benzinli ve dizel olmak üzere 2 farklı yakıt sistemine sahip olup hepsininde aşağı yukarı motor ömrü aynıdır diyebiliriz lakin burada önemli olan motor ömrünü etkileyen faktörlerin neler olduğudur bu kapsamda ilk önce sizlere motor ömrünü uzatmanızı sağlayan durumlar nelerdir onları aktaracağız.

Motor Ömrünü Uzatmanın Yolları Nelerdir ?

Genel olarak motor ömrünü uzatan faktörler araç kullanıcılarının araçlarına verdiği yada vermediği önemle alakalıdır bu kapsamda aşağıda maddeler halinde sıralayacağımız faktörleri kendiniz uyguluyor musunuz bir düşünmenizi tavsiye ederiz.

  • Aracınızın periyodik bakımlarını gününde yaptırmanız ve bakımlarda kullandığınız malzemelerin kalitesi aracın ömrünü uzatan faktörlerin başında gelir. Nedir bu bakım unsurları derseniz yağ değişimi , yağ filtresi değişimi , hava filtresi değişimi , yakıt filtresi değişimleri gibi bakımlar aracınızın ömrünü uzatacaktır.
  • Aracın aktif kullanılması da aracın motorunun ömrünü uzattığı bir gerçektir şöyle ki uzun süre bir araç kullanılmadığında motorda bulunan yağ süzülür buda araç uzun süreden sonra çalıştığında parçaların yağsız kalmasına ve aşınmasına sebebiyet verir.
  • En önemli etkenlerden biri de aracı kullanım şeklidir. Şöyle ki aracınızı normal devrinde kullanıp , vites geçişlerini düzgün yapar , hararetini devam takip eder ve motorun içinde yer alan parçalara zarar vermesini engellerseniz aracınızın yapacağı kilometreyi etkileyecektir.
  • Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi kesinlikle aracın ömrünü uzatan faktörlerden biridir ayrıca kaliteli yakıt aracınızın daha az yakıt ile daha uzun yol gitmesine de etki eder.
  • En çok konuşulan motor ömrüne etki eden faktörlerden birisi ise LPG montajıdır. Aracınıza LPG taktırmışsanız eğer aracınızın motor ömrü ister istemez kısalacaktır çünkü araçlar LPG ye göre tasarlanmadığından LPG araçları yorar iç parçalarını kirletir bu sebeple LPG taktırmak aracınızın ömründen çalan bir etkidir.
  • Aracı devamlı şehir içi trafikte kullananların araçları devamlı uzun yolda kullanılan araçlardan daha çabuk yıprandığı da bir gerçektir. Şehir içi trafik arabayı yıpratır.
  • Aracı yazın güneşin altında bırakmak , kısın karın soğuğun altında bırakmak aracın kaportası kadar motoruna da zarardır bu sebeple garaj arabalarının motoru daha uzun süre dayanacaktır.
  • Son olarak küçük motorlar büyük motorlardan daha çabuk yıpranacaktır çünkü büyük güçlü motorlar giderken daha az efor harcarken küçük güçsüz motorlar daha çok efor harcayacaktır bu sebeple motor yoruldukça ömrü kısalacaktır.

Dizel , Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır ?

Şimdi bu soruya yanıt vermeden önce bilinmesi gereken ilk şey aracın markası motor kaç km gider sorusuna direkt olarak etki etmektedir yani bir mercedes sıfır araçlarına 1 milyon kilometre garanti vermektedir lakin aynı garantiyi bir KİA araç veremez. Günümüz şartlarında ortalama bir aracın motor ömrü istatisliklerle 400bin kilometre olarak hesaplanmıştır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir