OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Katalizör Tıkalı mı Nasıl Anlarım, Tıkanmış Katalizör Nasıl Anlaşılır, Katalizör Tıkanırsa Ne Olur

Aracınızdan çıkmakta olan doğaya zararlı gazların direkt olarak etki etmemesi amacı ile bu zararlı gazların emisyondan geçirilerek daha az zararlı hale getirilmesini sağlayan parça katalizör yani katalitik konvertör olarak bilinen bu parçadır.

Katalizör Tıkalı mı Nasıl Anlarım, Tıkanmış Katalizör Nasıl Anlaşılır, Katalizör Tıkanırsa Ne Olur

Katalizör Arızaları Nelerdir ;

1 – Katalizör Tıkanması : Aracınızda yer alan bazı araç arızalarından dolayı tıkanan katalizör arıza olarak en çok görülenler arasında yer almaktadır. Katalizör tıkanmasının en büyük sebepleri arasında ateşlemenin zayıf olması , egr valfinin arızalı olması ve oksijen sensörü arızaları yer almaktadır.

2 – Katalizör Peteklerinin Kırılması : Herhangi bir darbe yada kaza sebebi ile katalizör içinde yer alan petek yapının kırılması da katalizör arızaları arasında yer almakta bu arızanın tek çözüm yolu katalizör değişmesinden geçmektedir.

3 – Katalizör İçindeki Aktif Maddenin Özelliğini Kaybetmesi : Katalitik konvertör denen bu parçanın içinde katalizör denen bir madde bulunmakta emisyonu sağlayan bu madde özelliğini yitirdiğinde artık emisyon yapamaz hali ile katalizör bir işe yaramaz. Sorunun çözümü için değişim şarttır.

Katalitik Konvertör ( Katalizör ) Neden Tıkanır ?

  • Bu duruma sebep olan çok sayıda etken yer almaktadır lakin en çok görülen tıkanma sebepleri arasında yer alanların başında aracınızda motor yağ yakma problemi varsa eğer katalizörün kısa sürede tıkanacağından ve bozulacağından hiç şüpheniz olmasın.
  • Aracınızda yer alan oksijen sensörü arızalıysa araç zengin karışımlı yakıtla çalıştığı zamanlarda katalizörün kurum bağlaması hızlanır yani ömrü kısalır.
  • Aracınızın ateşleme sisteminde bir sıkıntı varsa eğer yakıt sağlıklı bir şekilde tam anlamıyla yanmayacağı için katalizöre sıvı bir şekilde ulaşır bu durumda katalizörün tıkanmasına ve içindeki etkin maddenin bozulmasına sebep olur.
  • Son olarak eğer aracınızın uzun süre çok devirli kullanır motoru sıkıştırırsanız egzoz ve egzoz gazı sıcaklığı olması gerekenin üstünde olacağından bu durum katalizör içinde yer alan peteklerin kırılmasına sebep olur eğer aracınızı devirli kullanacaksanız ara ara gaz keserek egzozun soğumasına imkan sağlayın.

Katalizör Tıkalı mı Nasıl Anlarım ?

Üzülerek söylemeliyim ki bu durumu kesin bir şekilde anlamak için katalizörün sökülmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir bu da pek mümkün olmamaktadır bu sebeple aracın gösterdiği bazı belirtiler katalizörün tıkanmış olduğuna yada arızalanmış olduğuna işaret etmektedir.

  1. Katalizör içinden tıkır tıkır sesler gelmesi katalizör içinde yer alan petek yapının kırıldığına işarettir.
  2. Egzozdan çürük yumurta kokusu tarzı bir koku gelmesi katalizör arızasına işarettir.
  3. Aracın egzoz muayenesinden geçmemesi yada egzoz emisyon değerlerinin olması gerekenin çok üstünde olması da katalizör arızasına işarettir.
  4. Aracın yakıtının çok ciddi anlamda artması ( %15-%25 )
  5. Motor performansının ciddi anlamda düşmesi , boğuk bir çalışma sergilemesi.
  6. Aracın devirlenmekte zorlanması , geç hızlanması tıpkı sağır motor belirtileri göstermesi

Katalizör Temizliği Önerilir mi ?

Katalizör tıkanması konusunda bir çok usta fikir ayrılığı içindedir çünkü temizliğin işe yaramadığı katalizör içinde yer alan etkin maddenin zarar görmesine sebep olmaktadır ayrıca eğer katalizör tıkalı değilde petek kırılmış yada etkin madde işe yaramaz olduysa temizlik işe yaramayacaktır bu sebeple eğer maddi durumunuz el veriyorsa benimde size tavsiyem katalizörü yenisi ile değiştirmenizden yanadır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir