OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Subap Ayarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır, Subap Ayarı Bozuksa Ne Olur Belirtileri

Bu yazımızda sizlere başlıktan da anlaşılacağı üzere subap ayarı bozuksa ne olur yani sibop ayarının bozulduğu nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir sorusuna yanıt vermeye ve elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım böyle ce bu konuda daha fazla fikir sahibi olacaksınız böylece aracınızı daha iyi dinleyip ona istediğini verebileceksiniz.

Subap Ayarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır, Subap Ayarının Ne Zaman Yapılması Gereklidir

Subap Nedir ? Subaplar Ne İşe Yarar ?

Subap ayarı konusuna girmeden önce subapların ne işe yaradığını anlatmaya çalışayım böylece subapların ne kadar önemli olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz.

Subapları diğer adı ile valfler motorun üst kapak kısmında bulunan eksantrik milinin hareketlerine göre zaman sırası ile hava girişini , yakıt girişini ve egzoz çıkışını sağlayan parçalardır. Her araçta subap sayısının yarısı yarısı emme subapları diğer yarısı egzoz subaplarıdır yani 8 valf bir araçta 4 tane emme 4 tane egzoz subabı bulunmaktadır.

Subap Ayarı Bozuksa Ne Olur ?

Şimdi gelelim subap ayarı isteyen aracın belirtileri nelerdir bunu anlamaya çünkü subap ayarı araçlarda çok büyük önem arz eden bir durumdur.

  • Aracınızda gaza basmanıza rağmen sanki aracı arkadan biri tutuyormuş hissi veriyor ve bu sebeple gaz yememe durumları yaşanıyorsa
  • Aracınızı bayır aşağı saldığınızda bile yeteri kadar hızlanmakta sıkıntı yaşıyorsa.
  • Aracınızda subapların bulunduğu kısımdan 2 metalin birbirine çok seri bir şekilde çarpması tarzında bir ses geliyorsa.
  • Aracınız çekişten düştüyse
  • Aracınızın yakıtında kayda değer bir artış olduysa

Bu yukarıda bahsi geçen araç arızaları arasından herhangi bir tanesi aracınızda varsa aracınızın subapları gevşemiş yada çok sıkı olabilir bu tarz durumlarda yapılması gereken aracınızın subap ayarını kontrol ettirmek olacaktır.

En çok görülen motor arızalarından bir tanesi olan sibop ayarının bozulması her araçta olabilen durumlar değildir çünkü yeni nesil bir çok araçta subap ayarını araç sensörler vasıtası ile kendisi yapmaktadır dışarıdan bir ayar yapılmamaktadır bu sebeple eğer bu tarz sorunlar aracınızda mevcutsa ilk önce bize yada herhangi bir motor ustasından bu konuda fikir alabilirsiniz.

Subap ayarının dışında ayarla alakası olmayan subap erimesi , subap vurması ve subap kırılması gibi arızalarda mevcuttur bunları yazılarımız arasından aratıp bulabilirsiniz.

1 Yorum

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir