OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Map Sensörü Nedir, Map Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir, Map Sensörü Neresi

Map Sensörü Ne İşe Yarar ?

Map sensörü diğer adı ile mutlak basınç sensörü anlık olarak manifoltta ki hava basıncını ölçer ve ECU’ya yani motor kontrol ünitesine iletir buna göre de ECU ateşleme avansını ve yakıtı ayarlar.

Map Sensörü Nedir, Map Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir, Map Sensörü Neresi
Map Sensörü Nedir ? Arızası Nasıl Giderilir

Görev olarak çok ciddi bir konuma sahip olan Map Sensörü nedir diye kısaca anlatmak gerekirse eğer araç çalıştığında emme manifoltunda bir vakum oluşur map sensörü bu vakumu ölçerek ECU’ya aktarır böylece ECU yani motor kontrol ünitesi ateşleme ayarını ve yakıt püskürtme olayını en doğru şekilde ayarlar.

Map Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır , Belirtileri Nelerdir ?

Her sensör arızasında olduğu gibi mutfak basınç sensörü arızasında da bir çok belirti olmaktadır , bu sebeple siz aracınızın çalışmasına göre bu belirtileri seçim almanız gerekmektedir.

  • Map sensörü arızalandığında aracın rolantisinde ciddi dalgalanmalar yaşanır çünkü ECU’ya yanlış bilgiler ulaşır ve bu sebeple doğru yakıta yeterli ateşleme uygulanmaz.
  • Aracınızda ateşleme düzgün olmayacağı için aracınızın çekişten düşmesi ve performans kaybına uğraması kaçınılmaz olur.
  • Aracınızın yakıt püskürtmesi ile sağladığı ateşleme birbirine denk olmadığından yakıtınızda kayda değer bir artış olur. Araç Neden Çok Yakar yazımızdan bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Araçta ilk kalkışta ciddi zorlanmalar yaşanabilir.
  • Bazı araç tüplerinde egzozdan duman atma olayı da görülmektedir.

Map Sensörü Arızası Nasıl Giderilir ?

Eğer aracınızda map sensörünün arızalı olduğunu düşünüyorsanız ilk önce değişim yapmadan önce kontrol etmenizi öneririz.

İlk olarak map sensörünün soket ve bağlantı ekipmanlarında gevşeklik , kopma yada şase gibi durumlar var mı bakılır.

Emme manifoltunda kırık çatlak var mı diye bakın çünkü böyle bir durum varsa map sensörü sağlam bile olsa verdiği değerler yanlış olacaktır.

Map sensörü bağlantı hortumları 5 6 yılda bir değiştirilmelidir bu sebeple bu hortumlar sağlam mı yırtık , patlak var mı bakılmalıdır.

Aracınıza takılan map sensörünün aracınız ile uyumlu olduğundan emin olmanız gerekmektedir yoksa arıza gösterecektir. Eğer bu kontrolleri yaptıysanız sırada yer alan kontrol aracı OBD cihaza bağlayarak bilgisayarlı arıza tespiti yapmaktır eğer burada sorun çıkarsa sensör arızalıdır değişmesi gerekmektedir.

Map Sensörü Neresi ?

Map sensörü genelde emme manifoltunun arkasında yada yakınlarında yer almakta olup genelde kolay bulunan yerlerdedir, İnternetten sensörün resmine bakarak motor kısmından rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir