OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Maf Sensörü ( Hava Akışmetre ) Arızası Nasıl Anlaşılır, Maf Sensörü Bozulursa Ne Olur, Maf Sensörü Arızası Nasıl Giderilir

Maf Sensörü yeni nesil enjeksiyonlu araçlarda yer alan , araç sürücüleri tarafından debimetre , hava akışmetre yada hava akış sensörü olarak ta bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağımız durum maf sensörü arızasının nasıl anlaşılacağı , arıza belirtilerinin neler olduğu , debimetre arızasının nasıl giderileceği ve bu parça bozulursa ne olacağı konusunda olacaktır.

Maf Sensörü ( Hava Akışmetre ) Arızası Nasıl Anlaşılır, Maf Sensörü Bozulursa Ne Olur, Maf Sensörü Arızası Nasıl Giderilir
Maf Sensörü ( Hava Akışmetre ) Arızası Nasıl Anlaşılır, Maf Sensörü Bozulursa Ne Olur, Maf Sensörü Arızası Nasıl Giderilir

Maf Sensörü Nedir , Ne İşe Yarar ?

Yukarıda da bahsettiğim gibi hava akışmetre yada debimetre olarakta bilinen maf sensörü enjeksiyonlu araçlarda yer alan , adında anlaşılacağı üzere motora giren hava miktarını ölçerek ECU yani motor kontrol ünitesine bilgi verir bu sayede motor kontrol ünitesi motora giren hava miktarına göre aracın hava yakıt miktarını ayarlar. Motor yükünü hesaplarken atmosferik motorlarda emilen hava basıncına ihtiyaç duyar lakin turbo motorlarda hem havanın basıncına hem de miktarına göre ayarlar bu kapsamda hem Map sensörü hem de Maf sensörüne ihtiyaç duyarlar.

Maf Sensörü Nerede Yer Alır ?

Maf sensörü hava akış ölçer bir sensör olmasından dolayı bu havayı ölçebilmesi için emme manifoltu ile hava filtresi arasında bir yerde bulunmaktadır. Enjeksiyonlu araçların hepsinde bu sensör yer almaktadır bu sebeple araç sürücüleri bu parçanın yerini ve görevlerini bilmek isterler.

Maf Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Her sensör arızasında olduğu gibi hava akışmetre arızasını da anlamanın en garanti yolu aracınızı bir obd cihaza yani araç arıza tespit cihazına bağlayarak motor kontrol ünitesine kaydedilmiş arıza kodlarını okumaktadır lakin böyle bir imkan söz konusu değilse aşağıda yazılı olan maf sensörü arıza belirtileri sizi bu konuda fikir sahibi yapabilir.

  • Rolanti dalgalanması bir çok sensörde olduğu gibi debimetre arızasında da görülebilmektedir.
  • Rolanti sorunları arasında en belirgin olanı araç rolanti de çalışamaz ve stop eder.
  • Aracınızda hava yakıt dengesi düzenli olmadığından dolayı araç devirlenmekte ciddi zorlanmalar yaşayacaktır.
  • Emilen hava miktarı ECU yani motor kontrol ünitesine doğru aktarılmadığı için aracınız hızlanırken boğulma sorunu yaşayabilir.
  • Araçta geç çalışma yada arızanın durumuna göre çalışmama durumları yaşanabilir.
  • Performans düşüklüğü yani çekişten düşme görülür.
  • Motorda sarsıntılı çalışma görülür bu sarsıntı aracın içinden de hissedilir düzeyde olabilir.
  • Yüksek hızlarda giderken aniden stop etme sorunları boy gösterebilmektedir.

Yukarıda bahsi geçen araç arızaları ateşleme bobini , buji , buji kablosu , yakıt pompası ve enjektör gibi araç parçalarında da görüleceği üzere detaylı bir inceleme yapılmadan parçanın değiştirilmesini tavsiye etmiyorum.

Maf Sensörü Arızası Nasıl Giderilir ?

Hava akışmetre olarak bilinen bu parçanın arızalı olduğunu düşünüyorsanız eğer direkt olarak değiştirilmeden önce şimdi anlatacağımız kontrolleri sağlamak sizi parça masrafından kurtarabilir.

  • Maf sensörü değişimi yapmadan önce ilk olarak kontrol etmeniz gereken yer maf sensörüne güç veren sigortanın sağlam olup olmadığı olacaktır eğer sigorta atmışsa aynı değerlerde farklı bir sigorta ile değişimi sağlayın.
  • En çok görülen maf sensör arızaları arasında sensör soketinin gevşemesi görülmektedir bu kapsamda sensörün soketinin yerine doğru bir şekilde tam olarak takıldığından emin olun.
  • Hava emilirken eğer hava filtrenizin değişim zamanı geldiyse ve siz değişimi sağlamadıysanız maf sensörünün hava kanalları aşırı pis olabilir bu durumda sensör doğru çalışamaz eğer hava kanalları kirliyse bu kanalları temizlemenizi öneririz.
  • Aracı bir arıza tespit cihazına bağlayınız burada maf sensörü arıza kodları olan P0100 ve P0101 kodları kaydedilmiş mi bakın ayrıca şunu da belirtmek isterim ki Obd cihazlarda bazen maf sensörü arıza kodları değilde zengin karışım yada fakir karışım arızası da görülebilir bu kapsamda yönelmeniz gereken ilk yer oksijen sensörü arızası olacaktır eğer oksijen sensöründe bir sorun yoksa maf sensörünü kontrol etmeniz de fayda vardır.

Bu bahsi geçen araç arıza kontrollerini yaptıktan sonra bir gelişme kaydedemediyseniz eğer sensörü değiştirmek sorununuzu çözebilir.

Maf Sensörü Bozulursa Ne Olur ?

Maf sensörü bozulduğunda araçta karşılaşacağınız ilk durum motor arıza lambasının yanması olacaktır. Motor arıza lambası yandığında obd cihazla kontrol sağladığınızda bu sensör arızalıysa karşınıza çıkacaktır. Bunun dışında motora giren hava miktarını ölçerek motor kontrol ünitesine bilgi veren bu sensör bozulduğunda motora giren hava miktarını hiç ölçemez yada doğru ölçemez bu durumda yukarıda paylaştığımız maf sensörü arıza belirtilerinden bir kaçı yada hepsi görülebilir. Bazı araç tüplerinde maf sensörü bozulursa araç çalışmayı keser ve sensör arızası giderilene kadar çalışmaz lakin bazı araçlarda maf sensörü arızalandığında motor kontrol ünitesi en son kaydedilmiş doğru veriler ile çalışmayı sürdürür lakin bu çalışmayı kısıtlı olarak sürdürür tam bir performans sağlanamaz ama sizi bir tamirciye gidene kadar idare edecektir.

Maf Sensörü Değişimi Ne Kadar Tutar ?

Bu parça motor kısmında genelde oldukça açık ve kolay yerlerde bulunur bu sebeple değişimine eğer yanında başka işte yaptırdıysanız para bile alınmaz lakin sadece bu iş için bile gitseniz bugünün parası ile 30 40 liraya halledilecek bir iştir hatta eliniz anahtar tutuyorsa kendinizde kolaylıkla bunu yapabilirsiniz.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir