OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Gaz Kelebek Potansiyometresi ( Sensörü ) Adaptasyonu Nasıl Yapılır

Enjeksiyonlu araçlarda yer alan sensörler arasında araç sürücülerini en çok sıkıntıya sokan parçalardan biri olan ayrıca araç arızaları arasında en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan Gaz Kelebek Potansiyometresi diğer adı ile gaz kelebek konum sensörü arızalandığında aracınız düzenli bir çalışmaya hasret kalacaktır diyebiliriz.

Gaz Kelebek Potansiyometresi Ne İşe Yarar ?

Adından da anlaşılacağı üzere bu sensör direkt olarak boğaz kelebeği ile alakalı bir sensör olup görevi de anlatım olarak oldukça basittir. Kısa ve öz bir şekilde anlatmak gerekirse bu sensör boğaz kelebeğinin konumunu ECU yani motor kontrol ünitesi olan araç beynine iletmeye yaramaktadır yani siz gaza bastığınızda kelebeğin ne kadar açık olduğunu yada siz gaza basmadığınız zamanlarda kelebeğin kapalı olduğunu motor kontrol ünitesine iletmektedir.

Gaz Kelebek Konum Sensörü Bozulursa Ne Olur ?

Gaz kelebek sensörü bozulduğunda motorda bu durum direkt olarak hissedilmektedir bunun sebebi bu sensör bozulduğunda siz gaza bastığınızda sensör bunu araç beynine iletemez bu durumda aracınız gaza geç tepki verme arızasıyla karşılaşacaktır bunun yanı sıra kelebek konumunu araç beynine yanlış ileteceği için çalışmada bozukluk , rolanti de dalgalanma yada rolanti de stop etme sorunları boy gösterebilecektir.

Gaz Kelebek Sensörüne Ne Zaman Adaptasyon Gerekir ?

Özellikle aracınızda gaza geç tepki verme sıkıntısı varsa , boğaz kelebeği temizliği yaptıysanız yada sensör değişimi yaptıysanız gerekebilir lakin bazı araçlar bunu kendisi yapmaktadır yapmayan araçlar için aşağıda nasıl yapıldığını paylaşacağım onu uygulayabilirsiniz.

Gaz Kelebek Potansiyometresi Adaptasyonu Nasıl Yapılır ?

  • Gaz kelebek konum sensörünü söküp balata spreyi ile temizledikten sonra yada sıfır potansiyometre alıp taktıktan sonra yapacaklarınız aşağıdaki gibidir.
  • Kontağı açıyorsunuz ve açık vaziyette iken akü eksi ( – ) kutup başını çıkarıyoruz.
  • 5 dk bekledikten sonra kutup başını tekrar takıyoruz.
  • sonra marşa basmadan kontağı kapatıp 10 saniye bekliyorsunuz.
  • 10 saniye sonra tekrar kontak açıp kapatıyoruz ve bu işlemi 6 sefer uyguluyoruz ( 10 saniye bekle kontak aç kapa )
  • 7. kez kontağı açtığımızda beklemeden marşa basarak aracı çalıştırıyoruz.

Adaptasyon ayarı bu şekilde yapılmış oluyor. Aracınız benzin + lpg’li ise adaptasyonu benzinde yapmanız daha iyi olacaktır aracınızın boğulmasını engellemek için böylesi daha iyidir.

Not : Gaz Kelebek Potansiyometresi Adaptasyonu Nasıl Yapılır konusunda Sormak istediklerinizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz elimizden geldiğince yardımcı olmak isteriz.

Rolanti Motoru Adaptasyonu Nasıl Yapılır ?

Boğaz Kelebeği Adaptasyonu Nasıl Yapılır ?

5 Comments

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir