OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır , Belirtileri Nelerdir – Kızdırma Bujisi Ömrü Ne Kadar

Dizel araçlarda yer alan ısıtma bujisi olarak ta bilinen bu parça aracın ilk çalışma anında direkt olarak etkili olan bir parçadır. Motorda oldukça önemli görevler üstlenen kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır , ne gibi belirtiler verir ve kızdırma bujisi bozulursa araçta ne gibi arıza belirtileri boy gösterir bunları bu yazımızda sizlere aktarmaya çalışacağım.

Kızdırma Bujisi Nedir, Ne İşe Yarar ?

Dizel yani motorin ile çalışan araçlarda lpg ve benzinli araçlarda olduğu gibi bir ateşleme sistemi bulunmamaktadır çünkü dizel araçlarda ateşleme yerine yakıt sıkıştırılarak yakılır bu durumda kızdırma bujisi devreye girer ve aracın çalışmasını , yakıtın sıkıştırılarak yakılmasını sağlamakta yani anlayacağınız kızdırma bujisi dizel araçların ateşleme elemanıdır.

Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Dizel araçlarda ilk çalışma anından stop edene kadar geçen süreçte sürekli olarak çalışmakta olan kızdırma bujileri araçlarda 4 adet bulunmaktadır ve bozulursa bazı arızalar kendini gösterir onlarda şu şekildedir.

Kızdırma Bujisi Arıza Belirtileri ;

  • Aracın çalışmasını kesin olarak etiler ve aracınızda ilk çalışmada sorunlar yaşanır ve bu sorunlar araç ısındıktan sonra ortadan kaybolur yani araç soğukken çalışmaz.
  • Aracın egzozdan yoğun bir şekilde duman atmasına sebep olan bir parçadır.
  • Motor arıza lambası ve kızdırma bujisi arıza lambası yanarak sizi uyarır.
  • Aracınız soğukken tekleme yapar ve bu arıza araç ısındıktan sonra ortadan kaybolur.

Yukarıda yer alan bu arıza belirtileri aracınızda yer alan kızdırma bujisinin bozulmuş olabileceğine işarettir.

Kızdırma Bujisi Arıza Tespiti Nasıl Yapılır ?

  • Bu konuda yapmanız gereken ilk husus ısıtma bujilerinin sigortasını kontrol etmektir. Sigorta atarsa araç çalışmayacaktır.
  • Bujinin üzerinde yer alan kablolar kontrol edilmeli gevşek olabilirler.
  • Bujilere elektrik gelip gelmediği kontrol edilebilir ayrıca role aksamında bir sıkıntı varsa yine bujiler düzgün çalışmaz.

En önemli husus bujilerin değişim süresinin geçmiş olmasıdır, araçta yer alan bir çok parça gibi kızdırma bujisinin ömrü de vardır bu periyodun aşılmaması gerekmektedir.

Kızdırma Bujisi Bozulursa Ne Olur ?

Aracınızda yer alan bu parça bozulduğunda ilk olarak çalışma sorunları boy göstereceği için aracınızın aküsünü bitirebilirsiniz ayrıca marş dinamosunun kömürleri bitebilir. Bunun yanı sıra aracınız özellikle soğukken zengin karışımla çalışacağından yakıt ciddi anlamda artacaktır. Son olarak aracınızın zengin karışımla çalıştığı zamanlar katalitik konvertör yani katalizörün ömrü azalacaktır çünkü bu durum katalizörün tıkanmasına sebep olacaktır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir