OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araç Neden Fan Açmaz, Radyatör Fanı Neden Çalışmaz

Motor soğutma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan Radyatör Fan Motoru her araç sürücüsünün ilk öğrendiği parçalardan bir tanesidir çünkü aracın hararetinin yükselmesi yada düşük olması gibi durumlarda ilk kontrol edilen parçadır. Bu yazımızda sizlere radyatör fanının ne işe yaradığını , neden çalışmadığını ve arabanın fan açmamasının sebeplerini aktarmaya çalışacağım.

Radyatör Fanı Ne İşe Yarar ?

Hararet denildiğinde ilk akla gelen parça olan radyatör fan motorunun görevi radyatör içinde gezen motor soğutma sıvısını belli sıcaklıkta tutarak motorun olması gerekenden daha fazla ısınmasını engellemektir. Arabanın harareti kaç olmalıdır konulu yazımızı okuyarak radyatör sıcaklığının kaç derecelerde olması gerektiğini anlayabilirsiniz.

Radyatör Fanı Nasıl Çalışır ?

Radyatör fan motorunun çalışmasını sağlayan parçaya fan müşürü yada hararet beyni nedir. Bu parça radyatöre takılan ve içinde ki sistem sayesinde radyatör içinde yer motor motor soğutma sıvısı belli bir dereceye geldiğinde radyatör fan motoruna elektrik verir ve bu sayede fan çalışmaya başlar yani anlayacağınız basit bir çalışma sistemi bulunmaktadır.

Araç Neden Fan Açmaz ?

Radyatör fanı neden çalışmaz sorusunun bir kaç tane farklı cevabı bulunmaktadır ve sırayla bu arızalar kontrol edilmelidir. Radyatör fanının çalışmamasının sebepleri genelde çok maliyetli arızalar değildir. Şimdi madde madde bunları sizlere aktarmaya çalışalım.

  • Fan Müşürü Arızası ; ilk seçenek radyatör fanının çalışması için elektriği gönderen parça olan fan müşürünün arızalanması yada soketinin çıkmasından kaynaklı olan durumdur. Bu en çok görülen arıza tipidir ve maalesef ki usta bilgisi olmadan sağlamlığı kontrol edilmemektedir.
  • Radyatör Fanının Sigortası ; bir çok elektriksel arıza da olduğu gibi araç fan açmıyorsa fanın sigortası atmış olabilir bu sebeple sigorta kutusundan üstünde pervane lan sigortanın kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Radyatör Fanı Arızası ; en maliyetli seçenek budur çünkü aracınızın radyatör fan motoru arızalıysa çalışmayacaktır bu sebeple aracınız fan açmayacaktır.
  • Motorun Hava Yapması ; aracınızın motoru hava yaptıysa eğer fan müşürünün olduğu kısımda hava kalabilir ve bu sebeple aracınız fan açmayabilir.

Yukarıda yer alan bu arızalar fan ile alakalı olan arızalardır bunun yanı sıra aracınız conta yaktıysa fan açmayabilir. Conta yakan araba nasıl anlaşılır konulu yazımızı okuyarak bu konuyu bilmiyorsanız size fayda sağlayabilir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir