OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Baskı Balata Nedir, Baskı Balata Arıza Belirtileri, Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır

Baskı balata yada debriyaj balatası olarak bilinen bu parça her araç sürücüsünün bildiği en azından bilmese bile duyduğu parçalardan bir tanesidir. Aracın hareket etmesinde büyük bir rol oynayan bu parça hakkında olan yazımızı okuduğunuzda bu parça ne işe yarar , biterse ne olur , arıza belirtileri nelerdir ve bittiğini nasıl anlarsınız öğrenmiş olacaksınız.

Baskı Balata Ne İşe Yarar , Nedir ?

Baskı balata aracın gitmesini sağlayan yani hareket ettiren en önemli parçalardan bir tanesidir. Motor ile şanzıman arasında yer alan bu parça motordan aldığı hareketi vitesler aracılığı ile şanzımana aktaran böylece aracın hareket etmesini sağlayan parçadır. Kavrama diski ve baskı plakasından oluşan set halinde satılan ürün volant içerisine yerleşen bir parçadır. Bazı otomatik araçlar hariç neredeyse bütün araçlarda bulunmaktadır.

Baskı Balata Arıza Belirtileri Nelerdir ?

Araçta yer alan bir çok arızanın aksine baskı balata arızası ilk kendini göstermeye başladığında sizi yolda bırakacak bir arıza değildir diyebiliriz. Lakin bu durum sizi bu parçanın önemsiz olduğu hissine götürmesin çünkü parça arıza verdiğinde siz bunu dikkate almazsanız açacağı maliyet dudak uçuklatan cinstendir ayrıca yolda kilitlenip kalma durumu ortaya çıkar. Şimdi gelelim arıza belirtilerine ;

  • Kalkışta titreme
  • Yokuş çıkamama
  • Vites geçişlerinde zorlanma
  • Yakıtta artış

Bu arıza belirtileri baskı balata arızasında çok görülen arızalardır diyebilirim.

Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır ?

Bu parçanın bittiğini her araç sürücüsü aracını biraz dinlerse anlayabilecektir çünkü başka bir şeyin sebep olamayacağı arıza belirtileri göstermektedir. Şimdi bazı durumları sizlere aktaracağım bunlar aracınızda varsa baskı balata değişim zamanı gelmiştir. Baskı balata ömrü ne kadar konulu yazımızı okuyarak bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

  1. Araçta devir ile hız paralel orantıda yükselmektedir lakin Baskı balata bitmeye başladığında kesinlikle yaşayacağınız ilk husus araçta devir yükselir lakin hız artmaz. Siz gaza basarsınız devir yükselir araç bağırır ama hızlanma olarak bir karşılığı yoktur.
  2. Aracınızda dur kalk yaparken yada ilk kalkış anında ayağınızı debriyajdan çekerken titreme olacaktır yani kalkışta titreme görülecektir.
  3. Özellikle rampalarda ve yokuşlarda gaza basarsınız araç bağırır ama gitmez. 5. viteste girdiğiniz rampadan 1. vitese kadar düşersiniz aslında siz arabanın çekmediğini düşünürsünüz lakin baskı balata bittiğinden araç hızlanmamaktadır o sebeple vites düşmektesiniz.
  4. Vites geçişlerinde zorlanma başlayacaktır. Şöyle ki siz debriyaja tam anlamıyla basmanıza rağmen vitese atarken zorlanma ve aynı zamanda cartlama olacaktır. Araç neden vitese zor geçer ve vites geçişlerinde neden ses olur konulu yazımızı okuyarak bu duruma sebep olan diğer etkenleri öğrenebilirsiniz.
  5. Aracınızda devir artıp hız artmadığı için siz gaza daha çok basacaksınız ve haliyle bu durumda yakıtınız ciddi anlamda çoğalacaktır.
  6. Debriyaj pedalında ciddi anlamda sertleşme görülür.
  7. Debriyaj kavrama noktası normalden daha yukarıda olacaktır bu durumda vites geçişleri de otomatik olarak zorlaşacaktır.

Yukarıda yer alan bu hususlar debriyaj baskı balatanın bitiyor olmasına işarettir.

Baskı Balata Ömrü Neden Çabuk Biter ?

Baskı balata araçta periyodik olarak değişmesi gereken parçalar arasında yer almaktadır. Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte en az 60bin en fazla ise 150bin kilometre de bir değişmesi gerekiyor. Baskı balata değişimi konulu yazımızı okuyarak bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Baskı balatanın bitmesine sebep olan etkenlerin başında debriyaja tam basmadan vites değiştirmek , yanlış zamanda vites geçişi yaparak aracı silkeletmek ve orjinal baskı balata kullanmamak diyebilirim.

Baskı balatanın olması gereken zamandan önce bitmesine sebep olan en büyük kullanıcı hatası ile aracı stop ettireceğim korkusu ile yarım debriyaj araç kullanmaktır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir