OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Araç Neden Vitese Zor Geçer , Vites Değişirken Ses Geliyorsa Sebebi , Vites Geçişlerinde Cartlama

Araç vitese zor geçiyor ve bununla birlikte vites geçişlerinde duyulan bir metal sürtme sesi yani herkesin bildiği tabirle vitese takarken gelen cartlama sesi çok rahatsız edici bir ses olduğundan sürücülerin bir an önce çözüme ulaştırmaya uğraşacağı bir durumdur. Bu yazımızda sizlere şanzıman arızası ile alakalı olarak Araba vitese zor geçiyorsa nedenleri , vites değişirken neden ses yani cartlama gelir bunu anlatmaya çalışacağım.

Araç Neden Vitese Zor Geçer , Vites Değişirken Ses Geliyorsa Sebebi , Vites Geçişlerinde Cartlama
Araç Neden Vitese Zor Geçer , Vites Değişirken Ses Geliyorsa Sebebi , Vites Geçişlerinde Cartlama

Araç Neden Vitese Zor Geçer

Debriyaja Sonuna Kadar Basın : Eğer aracınızda vites geçişlerinde bir zorlanma yada cartlama oluyorsa ilk yapmanız gereken şey kendinizi kontrol etmektir. Nedir bu kontrol derseniz yapmanız gereken debriyaj pedalına tam olarak tam olarak basıyor musunuz ? çünkü çok denk geliyor debriyaja tam basmadığı için bu sorunları yaşayıp tamire gelen ve sonrasında sorunun kendisinde olduğunu öğrenen.

Şanzıman Yağı : Eğer debriyaja tam olarak bastığınızdan eminseniz bakmanız gereken bir diğer nokta şanzıman yağıdır. Aracınızın şanzıman yağı azalmış olabilir , bitmiş olabilir yada özelliğini yitirmiş olabilir ayrıca kalitesiz ve uygun olmayan yağ kullanmakta bu tarz sorunlara yol açmaktadır. Şanzıman yağının bittiği nasıl anlaşılır konulu yazımızı okuyarak bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz.

Baskı Balata : Motor ile şanzıman arasında yer alan baskı balata bu 2 ayrı yapıyı bir araya getiren ve ayıran parçadır diyebiliriz. Eğer aracınızın baskı balata değişim süresi geldiyse vites geçişlerinde zorlanma ve ses gibi sorunların baş göstermesi kaçınılmaz bir durumdur. Baskı Balata ömrü ne kadardır konulu yazımızda bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Prizdirek Bilyası : aracınızın prizdirek bilyası aşınmışsa bu viteste zorlanma ve cartlamaya sebep olur ayrıca bu parça arızalandığında viteste giderken bir uğultu sesi gelir debriyaja bastığınızda bu uğultu kesilir.

Vites Dişlilerinde Aşınma : şanzımanda yer alan vites dişlileri zamanla ve kullanımdan dolayı aşınma yapabilir bu durumda bu bahsi geçen arızalara sebep olur.

Tek Bir Viteste Cartlama Neden Olur ?

Yukarıda yer alan durumların aksine aracınızda sadece belirli viteste yada viteslerde zorlanma yada cartlama varsa eğer bunun sebebi senkromeç aşınması olabilir. Senkromeçler vites değiştirmeyi sağlayan parçalardır. Her vites için ayrı bir senkromeç bulunur ve bu senkromeçler aşındığında yada bozulduğunda hangi vitesin senkromeçi aşınmışsa araç o vitese zor geçer yada geçerken ses yapar. Örnek vermek gerekirse eğer aracınız sadece 2. vitese zor geçiyor yada geçerken ses yapıyor lakin diğer viteslerde hiç bir sıkıntı olmuyorsa bu durum 2. vites senkromeç aşınmasından kaynaklanmaktadır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir