OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Şanzıman Sesi Nasıl Kesilir, Şanzıman Ötmesinin Nedenleri, Şanzıman Neden Ses Yapar

Şanzıman ötmesi bir çok araç sürücüsünün canını sıkan ve bazı durumlarda ciddi maliyetlere sebep olan bir şanzıman arızasıdır. Bu yazımızda sizlere şanzıman sesi neden olur ve bu ses nasıl kesilir onu anlatmaya çalışacağım.

Şanzıman Sesi Nasıl Kesilir ?

Şanzıman arızası motor arızası gibi çok fazla detaya sahip değildir lakin yine de bir çok araç arızasında olduğu gibi bir kaç sebebi bulunmaktadır. Şimdi gelelim şanzıman ötmesinin nedenlerine ;

  • İlk olarak kaçaklar yada kullanımdan dolayı aracınızın şanzıman yağı bittiyse yada azaldıysa bu durum şanzımandan ses gelmesinin en büyük sebebidir. Bu sebeple şanzıman yağının bittiği nasıl anlaşılır konulu yazımızı okuyup bu konuda fikir sahibi olmanızı isterim.
  • Şanzıman yağı değişken araçta yer alan hidrolik fren yağı , hidrolik direksiyon yağı yada motor yağında olduğu gibi şanzıman yağının da belli periyodlarda değişmesi gerekmektedir bu kapsamda eğer yağı değiştirirseniz bu sorun ortadan kalkacaktır.
  • Şanzıman ile motor arasında bir köprü niteliğinde olan şanzıman ile ortak çalışan bazı parçalarda şanzıman ötmesine sebep olmaktadır. Bu ortak parçalardan ilki baskı balatadır. Aracınızın bu parçanın değişim süreci geldiyse yada bittiyse şanzımandan ötme tarzı sesler gelecektir. Baskı Balatanın bittiği nasıl anlaşılır bilmek isterseniz bu yazımızı okumalısınız. Baskı balata değişimi bu tarz bir ses gelmesinin önünü kesecektir.
  • Eğer aracınızda devamlı oluşan değilde debriyaja bastığınızda kesilen bir ötme sesi mevcutsa bu durumda zerine düşmeniz gereken parça prizdirek bilyasıdır. Bu parça bozulduğunda debriyaja bastığınızda kesilen bir vınlama sesi boy gösterir ve parça değişirse sorun düzelecektir.
  • Şanzıman sesi neden olur sorusunun en çok görülen arızalarından bir tanesi de debriyaj çatalıdır. Eğer aracınızda şanzımandan ses geliyor aynı zamanda aracınızda vites geçişlerinde sorun varsa bu durumu değerlendirmenizi isterim.
  • Bu arızaya sebep olabilecek son etken debriyaj merkezidir. Eğer aracınızın debriyaj merkezinde bir arıza varsa şanzımandan ses gelebilir. Debriyaj merkezi değiştiğinde sorun ortadan kalkacaktır.

Şanzıman Sesi Nasıl Kesilir ?

Bu yukarıda size aktarmaya çalıştığım şanzıman arızalarının herhangi biri aracınızda varsa bu durum şanzıman ötmesi denilen şanzıman bölgesininden gelen vınlama , gıcırdama yada uğultu seslerine sebep olabilmektedir.

Şanzıman en az motor kadar sizi ciddi masraflara sokabilecek bir arıza tipidir. Bu sebeple eğer aracınızın şanzıman kısmında bir arıza meydana geldiyse bu durum büyümeden bir servise gidin ve sorunu çözün.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir