Araç Neden Gaz Yemez, Araba Gaz Yemiyor Çözümü Nedir, Gaz Yememe Sorunu
|Araç gaz yemiyor , basıyorum gitmiyor gibi sorunlar her araç sürücüsü için kaçınılmaz durumlar arasında yer almakta, özellikle artık 15 yaşını aşmış araçlarda sıklıkla görülen bu durum yeni nesil araçlarda da sensör arızalarında ve yakıt sisteminde oluşan sorunlardan kaynaklı olarak bu durum yaşanmaktadır. Bu yazımızda sizlere gaz yememe sorunu ile alakalı olarak yardımcı olmaya çalışacağım.
İçindekiler
Araç Neden Gaz Yemez ?
Bu soruya yanıt vermeden önce gaz yememe olayının ne olduğunu anlamaya çalışalım ki çözümlere daha kolay odaklanmanızı sağlayacaktır. Aracınız gaz yemiyorsa eğer bu duruma sebep olan olay şu şekildedir.
- Aracınız yeteri kadar yakıt püskürtmüyor olabilir.
- Aracınız çok yakıt püskürtüyor olabilir.
- Aracınızın ateşleme sisteminde bir sorun olabilir.
- Sensör arızası olabilir.
- Beyin arızası olabilir.
Bunlar geniş başlıklar olarak halinde olayı daha kolay anlayabilmeniz için olan kısımdır. Şimdi olayın ince detaylarına geldik.
Araba Gaz Yemiyor Sebepleri Nelerdir ?
Yukarıda yer alan başlıkları daha küçük parçalara bölerek sorun olabilecek detayları sırayla anlatmaya çalışacağım şimdi.
Yakıt Pompası Arızası ; benzin ve dizel araçlarda yer alan yakıt pompası aracınızda yer alan yakıtı depodan motor kısmına iletir. Eğer bu parça arızalıysa aracınızda gaz yememe , geç çalışma , çalışmama ve çekiş düşüklüğü gibi sorunlar boy gösterecektir.
Yakıt Filtresi Tıkalıysa ; aracınızda depoda olan yakıtın temiz bir şekilde süzülmesini sağlayan ve motor kısmına temiz yakıt gönderimi yapan bu parça arızalıysa aracınızda gaz yememe ve çekiş düşüklüğü sorunları olacaktır.
Yakıt Basınç Regülatörü Arızası ; yakıt pompası vasıtasıyla gelen yakıtın ne eksik ne fazla olması gereken basınç ile enjektörlere iletilmesini sağlayan , benzin geri dönüş valfi yada yakıt basınç sensörü olarak bilinen bu parça arızalandığında yine çekiş düşüklüğü , gaz yememe sorunu ve özellikle araç ilk çalıştıktan sonra tekrar stop edip çalıştırmaya çalışınca aracın çalışmaması durumlar olarak kendini belli eder.
Enjektör Arızası ; özellikle dizel araçlarda ve yeni nesil benzinli araçlarda enjektör arızası ve bütün araçlarda da tıkalı enjektörler gaz yememe sorunlarında ilk bakılması gereken yerler arasındadır bu sebeple bu tarz bir şikayetiniz varsa ilk olarak enjektör tıkalı mı yada enjektör arızası ile alakalı kontrolleri sağlayın.
Ateşleme Sistemi Arızaları ; benzinli ve lpg’li araçlarda bulunan ateşleme sistemi yani buji , buji kablosu ve ateşleme bobini üçlemesinin herhangi birinde bir zayıflık yada arıza varsa aracınızda tekleme , kalkışlarda titreme , geç çalışma ve son olarak gaz yememe şikayetleri başınızdan eksik olmayacaktır.
Oksijen Sensörü Arızası ; aldığı verileri araç beyni olan ECU’ya ileten böylece araç yakıt düzeni ayarlanan bir sistemde eğer oksijen sensörü arızalıysa veya tıkalıysa aracınız gaz yememe durumuyla boğuşacaktır.
Katalizör Tıkalıysa ; aracınızın egzoz sisteminin beyni niteliğinde ki parça olan katalitik konvertör arızalıysa yada tıkanmış katalizör özellikle hızlanırken gaz yememe durumlarına sebep olabilmektedir.
Baskı Balata Bitikse ; aracınızda gaz yememe durumu şu şekildeyse gaza basıyorsunuz devir yükseliyor fakat aracınız hızlanmıyorsa bu durumda aracınızın debriyaj baskı balata setinin değişme zamanı gelmiş demektir.
Egr Valfi Arızası ; düşük devirlerde aktif olan lakin yüksek devirlerde pasif durumda olan egr valfi arızalandığında düşük devirlerde aracınızda gaz yememe sorunu ortaya çıkabilir.
Lpg Gaz Ayarı ; lpg’li araçlarda aracın düzgün bir performans ile çalışması için gerekli olan doğru gaz ayarı yapılmamışsa eğer aracınızda gaz yememe sorunu olabilir.
Subap Ayarı ; araçlarda motorun doğru bir şekilde zamanlı çalışabilmesi için gerekli olan en önemli şeylerde biri de subap ayarının doğru olmasıdır. subaplar gevşek yada sıkı olursa aracım gaz yemiyor diyenlerden olacaksınız.
Araç Gaz Yemiyor Çözümü Nedir ?
Bu yukarıda madde madde anlatmaya çalıştığım araç arızalarından her hangi biri arabanızda varsa bu durum aracınızın gaz yememesine sebep olacaktır. Gaz yemeyen araçta bu arızalardan veya nadir de olsa başka arızalardan kaynaklı bir durum olmaktadır çözüm için arızanın kaynağı bulunmalı ve tamir edilmelidir. Şöyle ki subap ayarı bozuksa subap ayarı yapılır , oksijen sensörü arızalıysa değişir yada ateşleme zayıfsa sebebinin ne olduğu öğrenilir ve değiştirilir böylece gaz yemeyen aracınız normale dönmüş olur.
Selam,
Benim Araba sadece soguk havalarda calismiyor, Sebebi ne olabilir? Benzinli ve LPG li
Saygilar