OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Bobin Arızası Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir, Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Kontrol Edilir

Ateşleme bobini direkt ateşlemeli benzinli araçlarda ayrı ayrı her bir silindir için buji kafalarına takılmış olan yada tek bir modül olarak buji kabloları ile desteklenen 2 farklı şekilde bulunmaktadır. Bu iki bobin için çalışma sistemi aynı olduğundan ikisini tek bir başlık altında anlatmak yanlış olmaz.

Bobin Arızası Nasıl Anlaşılır Belirtileri Nelerdir, Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Kontrol Edilir

Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Anlaşılır , Belirtileri Nelerdir ?

Bobin ateşleme sisteminde yer alan buji ve buji kablosundan sonra en çok bozulan parçalardan bir tanesidir. Araçlarda ateşleme sistemi kaynaklı araç arızalarının bir çoğu bobin ve bobin kaynaklı sorunlardan meydana gelmektedir. Bobin arıza belirtilerine gelecek olursak aracınızda bobin bozulmaya başladığında aşağıdaki arızalar boy göstermektedir.

Araçta Sarsıntılı Çalışma ; benzinli araçlarda motor titremesi neden olur sorusuna ilk verilebilecek cevaplardan bir tanesi ateşleme bobini arızası diyebiliriz çünkü bu parça aracın çalışmasında ilk marş anından stop zamanına kadar direkt olarak etki sağlamaktadır.

Rolanti Sorunları ; eğer aracınızda bu parça arızalıysa motor yakıtı düzenli bir şekilde yakamayacak bu durumda motor rolanti devrinde dalgalanmalara sebep olacak hatta arızanın durumuna göre rolantide duramama ve stop etme sorunları boy gösterecektir.

Hızlanırken Tekleme ; bobin arızasının en büyük belirtilerinden bir tanesi olan gaza ani yüklenmelerde böyle baskı balata bitmesine benzer bir tekleme ile titreme arasında bir arıza belirtisi kendini gösterecektir.

Yokuşta Bayılma ; aracınız yakıtı düzenli yakamayacağı ve tam performans çalışamayacağı için özellikle yokuş çıkarken çok zorlanma ve ani hızlanmalarda sıkıntılar bu parça arızalandığında boy gösterir.

Egzozdan Çiğ Yakıt Kokusu Gelmesi ; aracınızın ateşlemesi zayıf olacağı için kullandığınız yakıtı yakamayacak ve egzozdan çiğ şekilde atacaktır.

Patlatma Yapma ; motor yakıtı düzenli şekilde yakamayacak ve arada yakıt egzoz yada yanma odasında birikecek ve birden patlamalar kendini gösterecektir.

Çekiş Düşüklüğü ; motorda performans kaybı kesinlikle kaçınılmaz bir durumdur çünkü benzin ve lpg’li araçlarda ateşlemeniz ne kadar iyiyse performansınızda o kadar iyi olur.

Yakıtta Artış ; araç neden çok yakar sorusunun ilk cevabı olan ateşleme zayıftır seçeneğine direkt olarak hitap eden bu parça eğer arızalanırsa aracınızın hem performansı düşer hem de yakıtı artar.

Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Kontrol Edilir ?

Az bir şey motor bilgisi olan yada gördüğünü uygulayabilecek olan yada eli anahtar tutan herkes ateşleme bobini arızalı mı kontrol edebilir. Yapmanız gereken şeyler oldukça basittir bu sebeple buradan anlatmaktan çekinmiyorum okuyup anlayıp kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Ateşleme bobini sağlamlık testi şu şekilde yapılmaktadır. Motor kaputunu açın ve aracınızı çalıştırın aracınız rolantide çalışıyor iken elinize bir pense alın ve motorun karşısına geçin. Elinizdeki pense yardımı ile buji kablosunun bir tanesini çekin siz bu kabloyu çıkardığınızda aracın rolantisinde bir bozulma olması gerekmekte yada aracın stop etmesi gerekmektedir.

Eğer rolanti bozulur yada araç stop ederse o buji , buji kablosu ve bobinin o gözü sağlam demektir , lakin siz kabloyu çektiğinizde herhangi bir bozulma olmazsa araç normal seyrinde çalışmaya devam ediyorsa o gözde yer alan buji , buji kablosu yada bobin arızalıdır demektir. Buji ve kablosu bobine göre daha ucuz ve daha kolay bozulan parçalar olduğundan ilk onları değiştirmeyi deneyin eğer düzelme olmazsa sorun ateşleme bobininden kaynaklıdır diyebiliriz.

Ateşleme Bobini Neden Bozulur ?

  • Yan sanayi bobin kullanımı bu konuda en çok karşılaşılan arızalardan bir tanesidir. Aslında orjinal bobinler ömürlük sayılabilecek parçalarken yan sanayi ürünlerin 30 – 40 bin den daha fazla dayandığı görülmemektedir.
  • Bujilerin arızalı yada çatlak olması ateşleme bobinine dengesiz akım gelmesine sebep olacağından bobinin bozulmasına en çok etki eden bir diğer unsurdur.
  • Buji tırnak aralığının yanlış olması , birbirinden farklı olmasına yine bobine dengesiz akım gelmesine sebep olur bu durumda da bobin bozulabilir.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir