OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Katalitik Konvertör Arızası Nasıl Anlaşılır, P0420 Katalitik Konvertör Arıza Kodu, Katalitik Konvertör Tamiri

Enjeksiyonlu araç sahiplerinin oldukça fazla kulak aşinası olduğu parçalar arasında yer alan Katalitik Konvertör yada halk dilinde katalizör olarak bilinen bu egzoz parçası ile alakalı olacak olan yazımızda katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır , belirtileri nelerdir , arızası nasıl giderilir , arıza kodları , temizliği ve tamiri ile alakalı yazımızı okuyarak bu konuda en doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

Katalitik Konvertör Arızası Nasıl Anlaşılır, P0420 Katalitik Konvertör Arıza Kodu, Katalitik Konvertör Tamiri
Katalitik Konvertör Arızası Nasıl Anlaşılır, P0420 Katalitik Konvertör Arıza Kodu, Katalitik Konvertör Tamiri

Katalitik Konvertör Nedir , Ne İşe Yarar ?

Egzoz sistemi parçalarından bir tanesi olan katalitik konvertörün görevi egzoz gazında yer alan çevreye zararlı gazların yüksek emisyona uğrayarak tamamen yok olmasa da çevreye daha az zararlı hale gelmesini sağlamaktır. Halk dilinde katalizör olarak bilinen parçanın bu isimle anılmasının sebebi katalitik konvertörün içinde yer alan kimyasal maddelere katalizör denilmesidir.

Katalitik Konvertör Arızası Nasıl Anlaşılır ?

Katalitik konvertör bozulmaya genelde araç 150.000 kilometreye geldiğinde başlamaktadır lakin her araç arızasında olduğu gibi normalin dışında durumlarda yaşanmaktadır. Katalitik konvertör arızaları arasında sizlerin en çok karşısına çıkacak olan durumlar arasında aşağıdaki paylaştığımız arızalar yer almaktadır ;

  • Katalitik Konvertör Tıkanması ; araçta yer alan ateşleme yada yakıt sistemi sorunlarından dolayı parçanın içinde yer alan katalizör isimli kimyasalların görevini tam anlamıyla yerine getirememesi sonucunda parçanın tıkanmasından kaynaklanmaktadır.
  • Katalitik Konvertörün Özelliğini Kaybetmesi ; bu parçanın içinde zararlı egzoz gazını çevreye daha az zararlı hale getiren katalizör isimli etkin maddenin zamanla özelliğini kaybetmesi.
  • Katalitik Konvertör Petek Kırılması ; parçanın içinde düzgün çalışmayı sağlayan seramik bir petek yapı bulunmakta olup herhangi bir darbe sonucu bu seramik yapının kırılması da katalitik konvertör arızaları arasında en yaygın olanlar arasındadır.

Her araç arızasında olduğu gibi bu parçada arızalandığında araçta çok sayıda arıza boy göstermektedir. Bu arıza belirtilerinden çoğu başka araç arızalarında da görülüyor olsa da bazıları sadece bu parça arızalandığında görülmektedir.

Katalitik Konvertör Arıza Belirtileri ;

  • Egzoz Emisyon Değerlerinin Yükselmesi ; katalitik konvertör arızalandığında aracınız egzoz muayenesinden geçemeyebilir çünkü bu parça bozulursa aracınız egzoz gazındaki çevreye zararlı gazları emisyona uğratamaz bu durumda emisyon değerleri yüksek çıkar ve aracınız egzoz muayenesinden geçemez.
  • Egzozdan Koku Gelmesi ; aracınızın egzozundan kötü bir koku gelmesi de bu parçanın arızalı olabileceğine işarettir. Bu bahsi geçen koku bildiğiniz çürük yumurta kokusundan çokta farklı değildir.
  • Araç Hızlanmakta Zorlanır ; aracınız ilk kalkış itibariyle hızlanmakta ciddi sıkıntılar yaşar , yokuşta çekmez bayılır lakin araç açıldığı zaman gider sorun olmaz.
  • Yakıtta Artış ; aracınızın hava yakıt dengesi bozulacağı için yakıtında %15 civarında bir artış söz konusu olacaktır.
  • Katalizörden ses gelmesi ; parçanın içinde yer alan seramik petek yapının kırılmasından dolayı parçadan tıkır tıkır ses gelir bu da arıza belirtileri arasında yer almaktadır.

Yukarıda sizlere açıklamaya çalıştığımız arıza belirtilerinden biri yada bir kaç tanesi aracınızda varsa eğer katalitik konvertör bozulmuş yada tıkanmış diyebiliriz. Tıkanma olup olmadığını öğrenmek isterseniz eğer Tıkalı Katalizör Nasıl Anlaşılır konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

P0420 Katalitik Konvertör Arıza Kodu Nasıl Giderilir ?

Aracınızda yer alan katalitik konvertörün çalışmasında bir sorun varsa yani parçanın öncesinde yer alan oksijen sensörü ve sonrasında yer alan oksijen sensörünün algıladığı verilerde bir tutarsızlık varsa olması gerekenin dışında bir değer veriyorsa Ecu yani motor kontrol ünitesi P0420 arıza kodunu kaydeder. Eğer Ecu bu arıza kodunu kaydetmişse yapmanız gereken ilk olarak arıza kodunu silmek ve aracı kullanmak sonrasında tekrar kontrol etmek gerekir eğer tekrar kontrol ettiğinizde yine P0420 arızasını kaydederse parçanın değişmesi gerekmektedir.

Katalitik Konvertör Tamiri Mümkün mü ?

Oldukça yüksek fiyatı ile dikkat çeken bir parça olan Katalitik konvertör tamir edilebilen bir parça değildir lakin eğer katalitik konvertör tıkalı ise katalizör temizleyici kimyasallar satılmakta sadece tıkanmayı açabilmekte lakin kesin çözüm kesinlikle değildir.

Katalitik Konvertör Neden Bozulur ?

Katalitik konvertör yukarıda da bahsettiğim gibi ömrü uzun olan bir parçadır lakin yeni bir aracınız varsa ve bu parça arızalanmışsa aracınızın motor kısmında bir arıza var demektir servise giderek kontrol edilmelidir.

Bunun dışında katalitik konvertörün erken bozulmasına sebep olacak durumlar arasında motorun yağ yakması , aracın uzun süre yüksek devirlerde kullanılması , benzin ve lpg’li araçlarda ateşleme sisteminde sorun olması , katalizör öncesinde birde sonrasında yer alan oksijen sensörü arızası ve katalitik konvertörün alttan darbe alması yer almaktadır.

Katalitik Konvertör İptal Edilirse Ne Olur ?

Bu parça iptal edilebilen bir parça olduğundan araç sürücülerinin değişim yerine tercih ettikleri uygun yöntemlerden bir tanesi iptal işlemidir. Eğer katalitik konvertör yazılım ile iptal edilirse hiç sorun yaşanmaz sadece aracınız zararlı egzoz gazını emisyona uğratamaz bu da aracınızın egzoz emisyon muayenesinden geçmemesine sebep olur onun dışında yukarıda yer alan arıza belirtilerinin hepsi son bulur lakin dikkat edilmesi gereken tek şey aracınızla uyumlu doğru yazılımın kullanılmasıdır.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir