OTO KLİNİK YouTubeYoutube Kanalımızda Videolu Arıza Çözümleri Mevcuttur

Motor Üflemesi Nedir – Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır – Benzinli ve Dizel Araçlarda Motor Üflemesinin Nedeni

Motor üflemesi özellikle yeni araç alacakların çokça karşılaştığı terimler arasında yer almaktadır çünkü yeni bir araba alacaksanız motorunda üfleme olmasını istemezsiniz bunun nedeni ise bu arızanın oldukça maliyetli bir şekilde tamir ediliyor olmasıdır. Siz de bu tarz sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorsanız yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Motor Üflemesi Nedir - Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır - Benzinli ve Dizel Araçlarda Motor Üflemesinin Nedeni

Motor Üflemesi Nedir ?

Benzinli veya dizel araçlarda motor üflemesi görülmesi en son istenecek araç arızaları arasında yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi hem çok masraflı bir şekilde tamir ediliyor olması hem de doğru tamirat yapılmadığında randıman tutmayan sürüş problemleridir.

Motor üflemesi neden olur diye soranlar sıkça görülmektedir çünkü herkesin bu konuda farklı bir fikri bulunmaktadır. Motor üflemesi motor içinde yer alan pistonların ve segmanların zamanla veya yanlış araç kullanımından dolayı aşınmasından kaynaklanan bir kompresyon kaybıdır. Yani motor içinde olması gereken basıncın kaçaklardan dışarı çıkmasıdır.

Motor Üflemesi Nasıl Anlaşılır ?

Bu can sıkıcı ve oldukça maliyetli arızayı anlamanın en garanti ve kolay yolu bitik motor nasıl anlaşılır sorusunun yanı ile aynıdır yani motor kompresyon testi yaptırmaktan geçmektedir bu sayede aracın motorunda üfleme olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz lakin özellikle araç alırken bu tarz durumlara fırsat olamayabiliyor bu sebeple tam kesin sonuç vermeyen ama büyük olasılıkla sizi bir sonuca götürecek farklı yöntemlerde bulunmaktadır. Şimdi aşağıda sizlere bu yöntemleri sırayla aktarmaya çalışacağım.

  • Motoru yağ yakan araçla karşılaştıysanız yada aracınızın motoru yağ yakıyorsa motor üflemesi olduğundan hiç şüpheniz olmasın çünkü yağ yakan bir araç zaten üfleme de yapıyordur. Bunun sebebi ise yağ yakmak motor arızalarında motor üflemesinden sonra oluşan arızadır yani motorda ilk önce üfleme arızası görülmeye başlar sonrasında arıza çözüme ulaştırılmazsa motor yağ yakmaya başlar.
  • Yağ kontrol çubuğundan yanık yağ kokusuna benzer bir koku ile birlikte gri ile siyah arasında renge sahip bir duman gelmesi motor üflemesi olduğunun bir göstergesidir. Bu tarz bir aracınız varsa tamir ettirmelisiniz veya satın alacağınız araçta bu tarz bir durum varsa ondan uzak durmalısınız.
  • Benzinli araçlarda motor yağ koyma kapağından araç motor sıcakken şiddetli bir şekilde dışarı hava basıncı geliyorsa bu da motor üflemesine işarettir bu durum dizel araçlarda biraz farklıdır çünkü dizel araçlarda yağ koyma yerinden sıfır modellerde bile belli bir miktar hava gelmektedir.
  • Egzozdan mavi duman gelmesi de motorun yağ yaktığına işarettir hal böyle olduğunda yukarıda da söylediğim gibi yağ yakan motorda üfleme de vardır.

Yukarıda yazdığım bu durumlar herhangi bir araçta varsa o aracın motor kısmında ciddi masraflar bulunmaktadır ve vakit kaybetmeden servise alınması gerekmektedir.

Motor Üflemesi Ne Kadar Masraf Çıkarır ?

Motor üflemesi ne kadar tutar diye soranlar olacaktır onları da boş çevirmeyelim. Arkadaşlar şöyle ki motor üflemesinin fiyatını vermek oldukça zordur o sebeple size bir rakam vermem yanlış olur çünkü 2020 model bir araçta motor üflemesi 30-40 bin lira tutarken 2000 model bir araçta 5 bin lira tutar ayrıca modelin de yanı sıra motorun açılıp bakılması ve içinde hangi parçaların değişmesi gerektiği yada hangi parçaların sağlam olduğu tespit edilmelidir.

Motor Üflemesi Neden Olur ?

Motorda üflemenin en büyük sebebi yanlış yağ kullanımından geçmektedir. Aracınızın motoruna uygun olmayan yağ kullanırsanız bu durum piston ve segmanların aşınmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra yağ değişimlerini zamanında yapmamakta motor üflemesinin nedenleri arasındadır. Yani anlayacağınız motor üflemesine sebep olan etken %90 yağ ile alakalıdır %10 kısım ise zamandır yani yaşlı araçlarda oluşan zamana dayalı deformasyondur.

Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir